ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνες οι συνθήκες στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών

Σε συνέντευξη Τύπου, στελέχη της Οργάνωσης κατήγγειλαν την αθλιότητα του Κέντρου. Νερό αγνώστου προελεύσεως, ελάχιστο φαγητό και ένας γιατρός για 140 ανθρώπους...

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ακόμα και μικρά παιδιά πίσω από το συρματόπλεγμα στο κέντρο κράτησης μεταναστών
Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων μεταναστών στο Κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι της Χίου παραμένουν άθλιες, συντελώντας στην ψυχολογική πίεση των έγκλειστων και στην απομάκρυνση οποιασδήποτε σκέψης να εισέλθουν ξανά στην Ελλάδα οι ίδιοι ή κάποιοι δικοί τους. Οπως κατήγγειλαν χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, οι Γ. Αμπαζής και Χ. Οικονόμου, Γραμματέας και μέλος, αντίστοιχα, της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους μετανάστες, το νερό που διατίθεται είναι αγνώστου προελεύσεως, το φαγητό φτωχό, τα καταλύματα δεν αρκούν, ενώ τα όργανα της Αστυνομίας δεν μπορούν να κρύψουν ότι δε θέλουν αυτούς τους ανθρώπους εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φαγητό που διανέμεται στους περίπου 140 μετανάστες - ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά - αντιστοιχεί σε μόλις 6 ευρώ, ενώ αναρωτιέται κανείς πόσο χορταίνεις με μια ποσότητα που δε γεμίζει καν μισό κεσεδάκι του γιαουρτιού. Την ίδια ώρα, οι μετανάστες παραμένουν απομονωμένοι από τις οικογένειές τους καθώς δεν έχουν λεφτά να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον καρτοτηλέφωνο.

Η μόνη προσπάθεια υποστήριξης αυτών των ανθρώπων που γίνεται εντός του Κέντρου, από έναν γιατρό και μια κοινωνική λειτουργό, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα συνεχιστεί, αφού, η σύμβασή τους λήγει στα τέλη του Αυγούστου. Οι εν λόγω εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος «Αιγαίας» που στόχο έχει την... αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια.

Στο μεταξύ, όπως κατήγγειλαν χτες τα μέλη της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ - σε αντιπροσωπεία της οποίας πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν επετράπη η είσοδος στο Κέντρο, προχθές οπότε και το επιχείρησαν - 23 Κούρδοι από την Τουρκία ζητούν πολιτικό άσυλο, ώστε να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους, για να εισπράξουν την απάντηση ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Η δική τους απάντηση ήταν να δηλώσουν απεργία πείνας, κάτι βέβαια που δεν απέχει από το φαγητό που τους διανέμεται. Αγνωστο, δε, παραμένει που καταλήγουν τα ανήλικα παιδιά, τα οποία απομακρύνονται από το Κέντρο Κράτησης.

Οι Γ. Αμπαζής και Χ. Οικονόμου έκαναν σαφή τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο Κέντρο Κράτησης, αλλά κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών, με ανθρώπινους όρους διαβίωσης, που θα τους επιτρέπεται να προωθηθούν όπου επιθυμούν. Εκαναν, επίσης, σαφές ότι «εμείς ως ΚΚΕ δε πρόκειται να αφήσουμε να μολυνθεί η κοινωνία μας από τον ιό του φασισμού και του ρατσισμού. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την ΕΕ και το δικομματισμό να περάσουν τη μισαλλοδοξία απέναντι στους φυσικούς συμμάχους της εργατικής τάξης της χώρας μας που είναι οι σύγχρονοι μετανάστες και πρόσφυγες. Ελληνες και μετανάστες εργάτες, με κοινά προβλήματα και κοινά οράματα και ελπίδες. Ελληνες και μετανάστες εργάτες βιώνουν την εκμετάλλευση και απανθρωπιά, γι' αυτό και έχουν κοινά συμφέροντα πάλης. Το αυγό του φιδιού, που κυρίως εκκολάπτουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., δε θα αφήσουμε να δηλητηριάσουν οι αυταπάτες της θεσμολαγνίας, του ΣΥΡΙΖΑ, για την ΕΕ, πως μπορεί να αλλάξει τις αντιμεταναστευτικές οδηγίες της».

Να παρθούν άμεσα μέτρα για το κέντρο κράτησης

Τα μέλη της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης παραμονής και ζωής των προσφύγων, σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα: