ΗΠΑ
Η «Μπλακγουότερ» στο μυστικό πρόγραμμα δολοφονιών
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Associated Press

Μισθοφόροι της Μπλακγουότερ σε δράση στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τις προσπάθειες της διαβόητης εταιρείας πληρωμένων δολοφόνων «Μπλακγουότερ» (Βlackwater) να σβήσει το στίγμα των αιματηρών επιχειρήσεών της σε Ιράκ και Αφγανιστάν και να εξακολουθήσει να κλείνει «χρυσοφόρες δουλειές» αλλάζοντας το όνομά της σε «Xe Services», οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς.

Αρχικά ήταν οι καταθέσεις σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια δύο πρώην συμβασιούχων της «Μπλακγουότερ», όσον αφορά στη δολοφονία 17 αμάχων στο Ιράκ το 2007, ότι ο ιδρυτής και πρόεδρός της, Ερικ Πρινς, είχε ανάμειξη στη δολοφονία ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα που είχε διατάξει η αμερικανική κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις της εταιρείας. Τώρα, ακόμη περισσότερο σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι η CIA είχε προσλάβει το 2004 συμβασιούχους της «Μπλακγουότερ», στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος εντοπισμού ή και δολοφονιών ανώτατων στελεχών της «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η «Μπλακγουότερ» συνέβαλε στο σχεδιασμό, στην εκπαίδευση και την παρακολούθηση, στο πλαίσιο του προγράμματος, για το οποίο η αμερικανικη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συλλάβει ή να σκοτώσει κανένα στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Επιπλέον, η χρήση της «Μπλακγουότερ» από τη CIA στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος ώθησε τον νυν διευθυντή της υπηρεσίας, Λίον Πανέτα, να πληροφορήσει το Κογκρέσο τον Ιούνη ότι είχαν παραμείνει μυστικές λεπτομέρειες του προγράμματος επί επτά χρόνια.