ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με επιθέσεις ολοκληρώθηκαν οι «εκλογές»
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

KΑΜΠΟΥΛ.--

Υπό τις απειλές για επιθέσεις των Ταλιμπάν και υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας από τις κατοχικές δυνάμεις, διεξήχθησαν, χτες, οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Οι αφγανικές αρχές και ο απερχόμενος πρόεδρος και επικρατέστερος υποψήφιος Χαμίντ Καρζάι δήλωναν «ικανοποιημένοι» από τη διαδικασία, αλλά και από τη «συμμετοχή των Αφγανών που αψήφησαν τις απειλές». Σύμφωνα με εκπροσώπους της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία παρέτεινε για μία ώρα την ψηφοφορία χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη αιτιολόγηση, η συμμετοχή «φαίνεται να κυμαίνεται στο 50% των περίπου 17 εκατομμυρίων ψηφοφόρων».

Το ποσοστό αυτό αμφισβητείται έντονα από τους περίπου 2.000 ξένους παρατηρητές που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ των συνολικά 27.000 παρατηρητών. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες σε Ευρωπαίους παρατηρητές υποστήριζαν ότι πιθανότατα η συμμετοχή δε θα ξεπεράσει σημαντικά το 10%, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία, ήδη, πλήττεται από την έντονη φημολογία περί εκτεταμένης νοθείας. Ενδεικτικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το Σάββατο.

Κατά τα άλλα, οι αφγανικές αρχές εμφανίζονταν «ικανοποιημένες» και από τις «λίγες», όπως υποστήριζαν, επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, σε αντίθεση με τις απειλές που είχαν εκτοξεύσει οι Ταλιμπάν. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, σημειώθηκαν 73 επιθέσεις σε 15 επαρχίες, που στοίχισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην Καμπούλ, με δύο νεκρούς Ταλιμπάν, ενώ ρουκέτες έπληξαν στόχους σε Καμπούλ, Κανταχάρ, Κοντούζ και Γκάζνι, ενώ ένοπλοι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίθεση και στο Μπαγλάν. Με βάση πάντα τις επίσημες πληροφορίες, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επιθέσεις μόλις σε τρία εκλογικά τμήματα από το σύνολο των 6.500.

«Επιτυχείς από την άποψη του επιπέδου ασφαλείας υπό τις υπάρχουσες συνθήκες» χαρακτήρισε τις εκλογές με γραπτή δήλωσή του και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Προσπάθεια να χαμηλώσει το επίπεδο προσδοκιών συνολικά, πάντως, έγινε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν τέλειες εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον στο Αφγανιστάν».

Πεπεισμένοι, πάντως, ότι οι προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να αναδείξουν «δημοκρατική ικανή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν» εμφανίζονται οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Washington Post» και του ABC, το 61% αμφισβητεί τη λειτουργικότητα των αφγανικών προεδρικών εκλογών, το 51% εκτιμά ότι δεν έπρεπε να εξαπολυθεί επίθεση στο Αφγανιστάν και μόλις το 25% στηρίζει την απόφαση ενίσχυσης των εκεί αμερικανικών δυνάμεων.