«Ηλέκτρα - Σπουδή στο φως»
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Ηταν τον περασμένο Μάρτη (ένθετο «Ρ» 1/3/2009) όταν ο δημιουργός της πολιτιστικής ομάδας «Χρόες» από το Ηράκλειο της Κρήτης, συνθέτης, Δημήτρης Σφακιανάκης, ανακοίνωνε για πρώτη φορά το επόμενο σχέδιο του σχήματος, το έργο «Ηλέκτρα - Σπουδή στο φως», με θέμα την εξορία της ηρωικής κομμουνίστριας, Ηλέκτρας Αποστόλου, στην Ανάφη.

Το έργο (με μουσική και τραγούδια για μικρή ορχήστρα και χορωδία) ολοκληρώθηκε και η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην Ανάφη, στις 27 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Χώρας, ενώ στις 21 του Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο.

Για την ομάδα «Χρόες», το έργο «αφηγείται το διαχρονικό πέρασμα μιας Ελληνίδας από τα παλάτια των πολύχρυσων Μυκηνών, στους αφιλόξενους λόφους ενός απομονωμένου κυκλαδίτικου νησιού, της Ανάφης. Η κόρη του Αγαμέμνονα ντύνεται τη μορφή μιας Ηλέκτρας Αποστόλου και εξορίζεται σε ένα μακρινό νησί του Αιγαίου. Μόνο που το νέο ένδυμα της Ηλέκτρας αποκαλύπτει μια άλλη εκδοχή του μύθου...». Στην παρουσίαση του έργου αναμένεται να παραβρεθεί και η κόρη της Ηλέκτρας, Αγνή.

Η μουσική είναι του Δημήτρη Σφακιάνακη, οι στίχοι του Δ. Σφακιανάκη και της Ελένης Φθενάκη, ενώ μελοποιείται ποίηση του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Γ. Ρίτσου και του Ν. Γκάτσου.