Κύκλωμα δουλεμπόρων κρατούσε μετανάστες στον Ασπρόπυργο
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009

Eurokinissi

Το δρόμο της «επαναπροώθησης» αναμένεται να πάρουν 19 Πακιστανοί μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στον Ασπρόπυργο από αστυνομικούς, μαζί με τους δύο από τους τρεις δουλεμπόρους που τους μετέφεραν. Οι δουλέμποροι μετέφεραν μετανάστες από την Τουρκία με πλωτά μέσα και στη συνέχεια τους οδηγούσαν στον Ασπρόπυργο με ΙΧ. Την τελευταία βδομάδα οι μετανάστες κρατούνταν σε ειδικά διαμορφωμένη μονοκατοικία και υποβάλλονταν καθημερινά σε ξυλοδαρμούς και απειλές κατά της ζωής τους, προκειμένου, εκτός του προσυμφωνηθέντος ποσού των 7.000 ευρώ, να καταβληθεί από τους συγγενείς τους, επιπλέον, το ποσό των 4.000 ευρώ, για τον καθένα. Από την έρευνα προέκυψε ότι λίγο πριν τη σύλληψή τους, με σωματική βία και απειλές εναντίον της, τα μέλη της σπείρας είχαν αφαιρέσει από το σπίτι 86χρονης, 3.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χτες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι αλλοδαποί που ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, εκτός από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα» σε βάρος τους. Σύμφωνα με στοιχεία από τη μηνιαία δραστηριότητα της ΓΑΔΑ τον Αύγουστο 1.573 άτομα πιάστηκαν για παραβάσεις του νόμου «περί αλλοδαπών». Πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται χωρίς χαρτιά στη χώρα μας και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες με τη δαμόκλειο σπάθη της «επαναπροώθησης» να κρέμεται στο λαιμό τους.

Επίσης, στο πλαίσιο σχετικών ερευνών της Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε άλλη μία σπείρα δουλεμπόρων στο Περιστέρι. Τα μέλη της σπείρας, υπήκοοι Ιράκ και ηλικίας 28, 28 και 25 αντίστοιχα, συγκέντρωναν σε σπίτι στο Περιστέρι αλλοδαπούς που παρέμεναν παράνομα στην Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα τους προωθούσαν στη Γερμανία. Μετά την άφιξή τους εκεί, θα εισέπρατταν 10.500 ευρώ από τον καθένα. Στο σπίτι όπου συγκεντρώνονταν οι αλλοδαποί, βρέθηκαν πέντε πλαστά διαβατήρια και συνελήφθησαν πέντε Ιρακινοί. Επιπλέον, συνελήφθησαν 17 ομοεθνείς τους για παράνομη είσοδο στη χώρα.