ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Απαίτηση για νέους αγώνες

Η απαίτηση για συνέχιση του αγώνα και απόσυρση όλων των αντεργατικών μέτρων εκφράστηκε σε συνδικαλιστική σύσκεψη χτες

Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000

Να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη,την ίδια ημέρα που απεργεί και η ΑΔΕΔΥ,αλλά και σε νέα απεργία την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή, πρότειναν χτες σε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στη ΓΣΕΕ, τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη πολλοί συνδικαλιστές απαίτησαν από τη Συνομοσπονδία να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις σύμφωνα με το μήνυμα της απεργίας στις 10 Οκτώβρη, αλλά και τις αποφάσεις που ήδη έχουν πάρει πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ -παρά την έντονη πίεση που ασκήθηκε- δεν έδειξε να βιάζεται να οργανώσει την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα και συνεχίζει τη γνωστή τακτική των ελιγμών αναμένοντας νέες προτάσεις από το υπουργείο. Γι' αυτό και περιορίστηκε στην επανάληψη της πρότασης για απεργία την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή. Αύριο συνέρχεται η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, ενώ το απόγευμα το ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη συνδικαλιστών στην αίθουσα Λογιστών στις 6 το απόγευμα.

Στο παρασκήνιο όμως -σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από όλες τις πλευρές- υπάρχει έντονη συζήτηση των «κοινωνικών εταίρων» υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου εργασίας, γύρω από ένα αμφιλεγόμενο «39ωρο»..!

«Αποφασιστικά και μαχητικά πρέπει να διεκδικήσουμε τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης» υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος καταθέτοντας την πρόταση για απεργία στις 28 Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ και νέα απεργία την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε τους συνδικαλιστές να μην αποπροσανατολιστούν, υπογραμμίζοντας ότι «το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι 35ωρο με 5ήμερο και 7ωρο και όχι ένα θολό και ακαθόριστο "39ωρο". Οτι οι εργαζόμενοι απαιτούν μέτρα για πραγματικό περιορισμό των απολύσεων και όχι "ορθολογισμό" του ορίου» και υπενθύμισε ότι «πάγιο αίτημα είναι η συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια δουλιάς - 10.500 ένσημα, χωρίς προϋποθέσεις».

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, συνέδεσε την απεργία με το «τρίπτυχο» μείωση του χρόνου εργασίας, απολύσεις και σύνταξη στην 35τία, αλλά με όρους που μπαίνουν υπό συζήτηση. Μια τοποθέτηση βέβαια, που πολύ απέχει από το αίτημα για απόσυρση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών μέτρων, τα οποία δεν μπορούν να μπαίνουν σε κανένα παζάρι ή συμψηφισμό. Σκιαγραφώντας μάλιστα το ύψος αυτών των αιτημάτων κάλεσε τους συνδικαλιστές να επιδιώξουν «εκείνο που μπορεί να γίνει» δηλαδή να μπούνε στην ηττοπαθή λογική του «ό,τι περισώσουμε».

Για να είμαστε ενωμένοι -υπογράμμισε η Μ. Φραγκιαδάκη- πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαίτηση «να αποσυρθούν όλα τα μέτρα». Να απορριφθεί η «ευελιξία» με όποιο τρόπο και αν εμφανίζεται, ζήτησε η Χρ. Τσεντούρου, γιατί αυτή είναι η ουσία των μέτρων. Στην ανάγκη κλιμάκωσης αναφέρθηκε ο Α. Ζαζόπουλος, που σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ούτε «περίμενε», ούτε «εάν και εφόσον» και είπε ότι η οικοδόμοι θα βρεθούν και πάλι μπροστά στις κινητοποιήσεις. Το γεγονός ότι μόλις ένας στους τέσσερις συνταξιούχους που παίρνουν το ΕΚΑΣ θα πάρουν το «βοήθημα» για τα καύσιμα, κατήγγειλε ο Β. Γεωργαντάς, ανακοινώνοντας ότι οι συνταξιούχοι θα προχωρήσουν σε συλλαλητήρια.