ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιμέτωποι με εξευτελιστικές τιμές

Συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009

Eurokinissi

Την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης κατάγγειλαν χτες από την Κρήτη οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, με αφορμή την απόγνωση των αμπελουργών
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αμπελουργοί της Κρήτης, καθώς φέτος εξαναγκάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Για το πρόβλημα αυτό παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η κατάσταση στους μικρομεσαίους αγρότες είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα, ο Μιχάλης Σταματάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, τόνισε ότι ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συνολικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που εφαρμόζοντας ή στηρίζοντας την πολιτική της ΕΕ θέλουν να ξεκληρίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες ώστε η γη να συγκεντρωθεί σε ακόμα λιγότερα χέρια. Πρόσθεσε πως ευθύνες έχουν και οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και τοπικά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) που έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που δεν πάλεψαν για τα συμφέροντα των αγροτών και για μια ακόμη φορά επιχειρούν να εξαπατήσουν τους αγρότες με αιτήματα και κινητοποιήσεις που απλά «ξεφουσκώνουν» την οργή τους.

Οσον αφορά τα αιτήματα που δείχνουν να διεκδικούν οι ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, ΚΕΟΣΟΕ, ΟΑΣΝΗ, ανέφερε ότι αυτά δεν απαντούν στις ανάγκες των μικρομεσαίων αμπελουργών, αλλά στις ανάγκες των εμποροβιομηχάνων και στα παιχνίδια των διοικούντων των ενώσεων. Τέτοιο παράδειγμα είναι και η λεγόμενη απόσταξη κρίσης.


Eurokinissi

Παρέμβαση επίσης έκανε και η Δ. Αυγουλά, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και συνεταιριστική υπάλληλος, η οποία αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εξαφάνισης της παραγωγής της σουλτανίνας και στις επιπτώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι των συσκευαστηρίων σταφίδας οι οποίοι οδηγούνται στην ανεργία.

Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην αφήνουν να καθορίζουν τα αιτήματά τους εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση του συνεταιριστικού κινήματος στο Νομό Ηρακλείου. Να παλέψουν για τη συγκρότηση αγροτικών συλλόγων ανά δήμο, επιτροπών αγώνα που θα αντιπαλεύουν την ΚΑΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ πραγματοποιεί περιοδείες - συσκέψεις και ομιλίες σε όλο το νομό με στόχο την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Ακόμα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη της κοινής συμμαχίας και πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη ώστε να αποκρουστεί συνολικά η αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της ΕΕ.