35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» / ΒΟΛΟΣ
«Οι εργαζόμενοι θα έχουν κέρδος μόνο με ισχυρό ΚΚΕ»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη φεστιβαλική εκδήλωση στο Βόλο

Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009

Motion Team

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Την έναρξη της προεκλογικής μάχης του ΚΚΕ στη Μαγνησία σηματοδότησε η χτεσινή φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Βόλο. Στην ομιλία του ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε το στίγμα του εκλογικού αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό με την ψήφο τους στις εκλογές να αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ.

Γενικότερα, οι διήμερες εκδηλώσεις στο Βόλο αποτελούν μια σημαντική πολιτική παρέμβαση, που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτουν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ είναι και μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση, μέσω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που προβάλλουν το γνήσιο λαϊκό πολιτισμό, ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα του «πολιτισμού της υποκουλτούρας» που προωθεί και προβάλλει η άρχουσα αστική τάξη. Χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία των Κατσιμίχα - Ξυδούς, ενώ στις εκδηλώσεις πήραν μέρος πολλά νεανικά μουσικά συγκροτήματα, παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα και υπήρξαν πολλοί εκθεσιακοί χώροι.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Στην ομιλία του ο Θ. Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, τόνισε: «Για άλλη μια φορά οδηγούμαστε εσπευσμένα στις εκλογές. Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και η ανάγκη των κεφαλαιοκρατών να την συνεχίσουν και να την εμβαθύνουν τους αναγκάζει να κάνουν απανωτές εκλογές και στηριγμένοι σε εκβιαστικά διλήμματα και σε ληστρικούς εκλογικούς νόμους να παρουσιαστούν αναβαπτισμένοι για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Δεν είναι μοιραίο από τις κάλπες να βγει ισχυρός ο δικομματισμός, μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Σ' αυτές τις εκλογές ο λαός μπορεί και πρέπει να βγει κερδισμένος. Μπορεί να δώσει ένα γερό μάθημα στα κόμματα του κεφαλαίου. Τιμωρώντας τα με την ψήφο του. Μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Μπορεί απέναντι στο ψευτοδίλημμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να θέσει το πραγματικό δίλημμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή ΚΚΕ. Να στηρίξει το ΚΚΕ γιατί είναι αποδεδειγμένα ο εκπρόσωπος του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που οδηγεί στη Λαϊκή Εξουσία. Οι διαφορές μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διαφορές στρατηγικής και όχι διαχείρισης».


Και συνέχισε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα του κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας. Η πολιτική τους καθορίζεται από την πολιτική του κεφαλαίου. Δε θέλουν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Στηρίζουν την πολιτική της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, απεχθάνονται τον κοινωνικό έλεγχο. Δεν μπορούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις περιοδικές οικονομικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαμόρφωση ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τα επιχειρηματικά κέρδη στην πλουτοκρατία.

Σήμερα και τα δύο κόμματα, ανεξάρτητα από τις διαφορές στη συνθηματολογία τους, υπόσχονται καθαρά την εξασφάλιση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Οι θέσεις και τα προγράμματά τους είναι καθαρά - ταξικά υπέρ του κεφαλαίου. Από εδώ πηγάζει ότι αυτές οι πολιτικές είναι επικίνδυνες για το λαό και τη νεολαία, είναι αντιδραστικές και βάρβαρες».

Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ, που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής:

«Το ΚΚΕ προτείνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που έχει ως κεντρική κατεύθυνση τον πανεθνικό σχεδιασμό, στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, οργανώνει την παραγωγή, την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, την κατανομή του χρόνου εργασίας και φροντίζει να ικανοποιούνται όλες οι ζωτικές και ειδικές κοινωνικές ανάγκες, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο πανεθνικός σχεδιασμός συνδέει τους εργαζόμενους με τα μέσα παραγωγής, στοχεύει σ' έναν και μόνο σκοπό, στη διευρυνόμενη ικανοποίηση των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών, στην ολόπλευρη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμούς.


Η πολιτική που καθορίζεται από τα συμφέροντα του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, η πολιτική δηλαδή που υλοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε σε περίοδο ανόδου, είτε σε περίοδο ύφεσης, είναι αδύνατο να καταργήσει, να περιορίσει την ανεργία, να μειώσει και βεβαίως πολύ περισσότερο να καταργήσει την κοινωνική αδικία, είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τις τοπικές και περιφερειακές ανισότητες και ιδιομορφίες, την ανισότητα των δύο φύλων, τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες των νέων και των παιδιών, της τρίτης ηλικίας, των μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Στην ταξική ανισότητα ενσωματώνεται η ανισότητα των δύο φύλων, η επίθεση στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, η διαφορά ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, η συνειδητή παραμέληση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η έλλειψη πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών, οι ταξικές διαφορές στο δικαίωμα στην Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, στην κατοικία, στις διακοπές.

Η πολιτική που υπηρετεί τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, την ενσωμάτωση στις στρατηγικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις συνθήκες της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, της διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι την εργασιακή περιπλάνηση, την προσωρινή μερική απασχόληση, τα προσωρινά προγράμματα Stage, τη μαύρη εργασία, τη μείωση ημερών εργασίας και τη μείωση μισθών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Το μόνο που μπορεί να "προσφέρει" είναι τα ακριβά και παραπλανητικά δάνεια που υποθηκεύουν το μέλλον της οικογένειας. Τις παραπλανητικές αγροτικές επιδοτήσεις που οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στην εκτόπιση της φτωχής αγροτιάς από τη γη και την παραγωγή, τα δήθεν κίνητρα για δάνεια στους μικρούς επιχειρηματίες, που οι περισσότεροι δε συγκεντρώνουν κριτήρια και προϋποθέσεις.

Ο πανεθνικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας έχει όλες τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας προς όφελος των εργαζομένων τα επιτεύγματα της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών, να διασφαλίσει και τις γενικές και ιδιαίτερες ανάγκες της κοινωνικής παραγωγής με βάση το φύλο, την ηλικία, την περιοχή, να οργανώσει τον εργάσιμο και ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων, να εξοικονομήσει τις πρώτες ύλες και να προστατεύσει την ανάπτυξη με κριτήρια σεβασμού του περιβάλλοντος, να εφαρμόσει παραγωγικότερες τεχνολογίες, να οργανώσει με ορθολογικά κριτήρια την οργάνωση της εργασίας και ιδιαίτερα να αναγάγει σε συστατικό στοιχείο της παραγωγής και των υπηρεσιών την άσκηση εργατικού ελέγχου, την εφαρμογή παραγωγικότερων τεχνολογιών, ορθολογικότερη οργάνωση ελέγχου στη διοίκηση - διεύθυνση.

Η σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στη λαϊκή οικονομία, με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, αυξάνει τον ελεύθερο χρόνο σε σχέση με το χρόνο εργασίας, ώστε να αξιοποιείται για την κοινωνική συμμετοχή και τον έλεγχο, την ανάπτυξη των οικογενειακών και γενικότερα των κοινωνικών σχέσεων, το ανέβασμα του μορφωτικού και πολιτικού επιπέδου του εργάτη».

Ο φόβος της οικονομικής ολιγαρχίας

«Αυτό που φοβάται η οικονομική ολιγαρχία του πλούτου και τα κόμματα που την υπηρετούν - συνέχισε ο Θ. Κωνσταντινίδης - είναι ένα μάχιμο, ισχυρό, ανασυγκροτημένο, εργατικό και λαϊκό κίνημα ευρύτερα. Ενα κίνημα αντίστασης, μια συμμαχία αντίστασης, μια συμμαχία ανατροπής. Φοβούνται τη δυνατότητα συγκρότησης του αντίπαλου δέους στην αντιλαϊκή τους συμμαχία.

Τους φοβίζει η προοπτική της αποδοχής από τις λαϊκές μάζες της πρότασης του ΚΚΕ για λαϊκή συμμαχία και λαϊκή οικονομία.

Γι' αυτό κατέφυγαν στη συκοφαντία και τη διαστρέβλωση των θέσεων και των προτάσεών μας, ανακαλώντας στροφή στο Σταλινισμό, μας κατηγορούν για αδιαφανείς λειτουργίες και ότι τάχα δε δεχόμαστε κανενός είδους έλεγχο στα οικονομικά μας.

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί στην πολιτική του ΚΚΕ περισσότερο; Ασφαλώς, η σταθερότητα και η προσήλωση στην πολιτική υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Η σταθερή προσήλωσή του στην πολιτική της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής. Αυτά τους ενοχλούν».

Και κατέληξε: «Με ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές μπορεί να ανοίξει ο δρόμος που θα παραμερίσει εκβιασμούς, μηχανισμούς μοιρολατρίας και απογοήτευσης. Μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους για ρήξη και ανατροπή προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Οι εργαζόμενοι θα έχουν κέρδος μόνο με ισχυρό ΚΚΕ».