ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η περιοχή

Η ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιοχής από μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, ήταν το θέμα σύσκεψης με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Μαγούλα

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009

Eurokinissi

Μια σπίθα θα ήταν αρκετή για να έρθει η καταστροφή (φωτ. από την πυρκαγιά στη Μαγούλα)
Τον κίνδυνο που έζησαν κάτοικοι και εργαζόμενοι του Θριασίου να τιναχτούν στον αέρα από την πρόσφατη πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή της Μαγούλας λόγω της ανυπαρξίας αναγκαίων μέτρων για την προστασία της περιοχής από μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, ήταν το θέμα πρόσφατης σύσκεψης που διοργάνωσε το Συντονιστικό Φορέων του Θριασίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις του για το ζήτημα.

Η κεντρική παρουσίαση στη σύσκεψη έγινε από τον Παντελή Παπαβασιλείου, πρόεδρο του Σωματείου Μετάλλου «Η Μασίνα», ο οποίος επισήμανε: «Παρά το γεγονός ότι το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής χαρακτηρίζει το Θριάσιο περιοχή βιομηχανίας, εμπορίου και υπηρεσιών, δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της περιοχής από μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, που, εκτός των άλλων, μπορεί να προέλθει και από μια πυρκαγιά, όπως η τελευταία».

Περιγράφοντας στη συνέχεια την κατάσταση, επισήμανε: «Η πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει το Θριάσιο σε ανοχύρωτη περιοχή με τα δάση και ορεινούς όγκους να αποτελούν συνέχεια των βιομηχανιών και των αποθηκών. Κάθε λογής απορρίμματα βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλα τα ρέματα και σε παρατημένα οικόπεδα».

Οπως κατήγγειλε: Επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Τα Βιομηχανικά Πάρκα διογκώνουν το πρόβλημα, καθώς το σχεδιασμό και την ευθύνη της περιοχής τον έχουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι επιδοτούνται, αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο. Δημοτικές αρχές και Νομαρχία αποδέχονται αυτήν την κατάσταση. Συνολικότερα, η πυροπροστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού οι ελλείψεις σε τεχνικά μέσα, σε μόνιμο προσωπικό σε πυρόσβεση και πρόληψη, είναι τεράστιες.

«Οι επεκτάσεις των βιομηχανιών Λάτση και Χαλυβουργικής, ο Βιολογικός Καθαρισμός στην παραλία Ασπροπύργου, τα εργοστάσια ανακύκλωσης και οι σχεδιασμοί για διαχείριση απορριμμάτων από το Δήμο Ελευσίνας (μάλιστα υπάρχει μια σκέψη για κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων στο Καμάρι, στην περιοχή που κάηκε), διαμορφώνουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό, με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ολόκληρη η περιοχή», τόνισε ο Π. Παπαβασιλείου και κατέθεσε πλαίσιο αιτημάτων του Συντονιστικού, όπως:

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το Συντονιστικό θα συνεχίσει τον αγώνα ανατροπής των σχεδίων των βιομηχάνων, πρέπει, όμως, πριν απ' όλα ο αγώνας αυτός για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, της νεολαίας, των σωματείων και συνολικά του λαού της περιοχής.