ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ζωή επιβεβαίωσε την πολιτική μας γραμμή
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000

«Το κάθε Συνέδριο του ΚΚΕ είναι μεγάλο γεγονός, ξεχωριστής σημασίας, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να σκύψουμε υπεύθυνα πάνω στις εξελίξεις, να κάνουμε μια κριτική αυτοεξέταση της δουλιάς. Και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι συλλογική διαδικασία και συλλογικά να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα δράσης μας για τα επόμενα χρόνια». Με τα λόγια αυτά άρχισε την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο η ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, χτες στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η Αλέκα Παπαρήγα καυτηρίασε το γεγονός ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν εκφράσει γνώμη για τις Θέσεις, αρνητική ή θετική, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι με γενικούς και αόριστους αφορισμούς.

Αμέσως μετά έθεσε στο κοινό το εξής ερώτημα: «Η γενική πολιτική γραμμή και κατεύθυνση του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε ή όχι;». Και απάντησε: «Η ΚΕ, τα μέλη του Κόμματος όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, απαντούν ότι επιβεβαιώθηκε στη ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποια ζητήματα δεν πρέπει να τα δούμε βαθύτερα. Κι όταν λέμε επιβεβαίωση δεν εννοούμε τα αυτονόητα, ότι καταδικάζουμε δηλαδή την πλουτοκρατία και παλεύουμε. Εννοούμε την πρόγνωση. Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να έχει ικανότητα πρόγνωσης όταν ακόμα οι γενικές τάσεις δε φαίνονται.

Αρκετά έγκαιρα είδαμε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Αποκαλύψαμε ότι πρόκειται για μια άκρως επιθετική στρατηγική, με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι αντιθέσεις και αντιφράσεις που έχει το ίδιο το σύστημα.

Πάρτε ένα παράδειγμα: Επιβεβαιώθηκε η θέση μας για ΟΤΕ 100% στο δημόσιο. Οχι ότι και έτσι δεν μπορεί να υπηρετεί τα μονοπώλια. Αλλά ο πλούτος της χώρας πρέπει όταν αποφασίσει ο λαός να γίνει λαϊκή περιουσία, και με αυτή την έννοια ένας δημόσιος ΟΤΕ θα είναι πιο εύκολο να περάσει στο λαό.

Επιβεβαιωθήκαμε στο θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην αλλαγή των συνόρων. Προβλέψαμε τις τοπικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που δείχνουν ότι δεν μπορεί να αναπαράγεται πλέον με την ίδια ευκολία όπως παλιά. Ολα αυτά τα ζητήματα συνεχίζουμε να τα επεξεργαζόμαστε και αυτό κάνουν και οι Θέσεις για το Συνέδριο. Σε ανύποπτο χρόνο μιλήσαμε για την ανισόμετρη ανάπτυξη - δείτε τι γίνεται τώρα με το ευρώ - για διασπαστικές κινήσεις κ.ά. Και το ότι επιβεβαιωνόμαστε δείχνει ότι το Κόμμα βρίσκεται σε σωστό δρόμο».

Θέλουμε τη γνώμη όλων για το πώς πορευτήκαμε

Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό του απολογισμού της δράσης. Τόνισε: «Με περίσκεψη, υπευθυνότητα, κομμουνιστικά ταξικά κριτήρια πρέπει να απαντήσουμε στο πώς πορευτήκαμε και θα θέλαμε εδώ τη γνώμη όλων, χωρίς στιγμή να υποτιμάμε τις αντικειμενικές δυσκολίες, τις δυνατότητες που έχει ο αντίπαλος να ενσωματώνει τη λαϊκή αγανάκτηση. Είχαμε αγώνες δυναμικούς, που βρήκαν αντιμέτωπο τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό. Αφησαν όμως παρακαταθήκες. Η πολιτική μας για ρήξη και συσπείρωση πάνω στα προβλήματα αποδείχτηκε σωστή. Και σήμερα σημαντικό μέρος ενός κόσμου πολιτικοποιημένου, που ανήκει σε άλλα κόμματα, αντιδρά, παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτό δείχνει ότι γίνονται διεργασίες που εμείς πρέπει να τις φέρουμε στην επιφάνεια, υπηρετώντας τη συγκρότηση του Μετώπου».

Εκτενής αναφορά έγινε ακολούθως και στο Μέτωπο αυτό καθεαυτό. Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το Μέτωπο είναι πολιτική συμμαχία, η οποία θα κινητοποιήσει, θα οργανώσει, θα συσπειρώσει την πλειοψηφία του λαού, κι αυτό είναι το κύριο. Συμμαχία όμως σε ποια γραμμή; Να οριοθετείται από τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω. Δε θα είναι το Μέτωπο για τα καθημερινά προβλήματα. Γι' αυτά υπάρχουν οι φορείς και οι οργανώσεις. Μιλάμε για πολιτική συμμαχία και μιλάμε για μονοπωλιακό κεφάλαιο, που σήμερα καθορίζει τα πάντα. Μιλάμε για μια συμμαχία όπου θα συνυπάρχουν κοινωνικά κινήματα και πολιτικές δυνάμεις, που θα αναδεικνύει τη λαϊκή πρωτοβουλία και λαϊκούς θεσμούς».

Εν συνεχεία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο σοσιαλισμό. Υπογράμμισε πως ένα Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί παρά να σκέφτεται και να δρα για το σοσιαλισμό, συμπληρώνοντας: «Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας πρέπει να έχει έκβαση στο σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο». Σημείωσε όμως πως αν και η θέση αυτή αντικειμενικά συμφέρει την εργατική τάξη, «δεν μπορούμε να υποτάξουμε το λαό στην αντίληψη για το σοσιαλισμό» και πως στα πλαίσια του Μετώπου θα υπάρχουν κι άλλες απόψεις, όμως το Μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία θα πρέπει να απευθύνεται στο λαό και να του λέει με σαφήνεια πως «εγώ παλεύω για να είναι έτσι η ζωή σου» και πως θα πρέπει να είναι ανοιχτό στις εξελίξεις.

Να δούμε τι θα κάνουμε με τον ιμπεριαλισμό

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όσους λένε πως «είναι μια πραγματικότητα, να δούμε τι θα κάνουμε μέσα σ' αυτήν», λέγοντας: «Εμείς λέμε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι μια πραγματικότητα, να δούμε τι θα κάνουμε μ' αυτόν». Συμπλήρωσε πως τον καπιταλισμό «θα συνεχίσουμε να τον πολεμάμε, νομοτελειακά δε θα ζήσει αιώνια, κι αν δεν μπορούμε εμείς τώρα, σήμερα, να τον ανατρέψουμε, να καταβάλουμε τη συμβολή μας στην υπόσκαψή του».

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε, παράλληλα με τη συζήτηση, με τη ζύμωση που πρέπει να γίνεται για το θέμα του Μετώπου, σε συνάντηση στα επιμέρους μέτωπα πάλης, όπως για τα εργασιακά, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Εκεί, όπως τόνισε, «θα δοκιμαστούμε». Είμαστε - κατέληξε καταχειροκροτούμενη - «στο στόχαστρο του αντιπάλου κι αυτό είναι ένα στοιχείο πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».