ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Αγωνιστικό μπλόκο στην αύξηση των εισφορών

Μετά την αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα, αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΔΣ, αλλά παραμένει η απειλή για μετά τις εκλογές

Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009

Αποψη από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Η άμεση αντίδραση των αγωνιστικών δυνάμεων των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, - κόντρα στη λογική των «κοινωνικών διαλόγων» - απέτρεψε την τελευταία στιγμή την απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για αύξηση των εισφορών με την προσθήκη μιας ακόμη δόσης ανά έτος! Ηταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης και της διορισμένης διοίκησης να δημιουργήσουν τετελεσμένα για την επομένη των εκλογών. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, κάλεσε από την περασμένη Παρασκευή σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ, για χτες το μεσημέρι. Χτες το πρωί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ, η σχετική εισήγηση αποσύρθηκε.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον διοικητή του Ταμείου Κ. Παπαθανασίου και εξέφρασε την κάθετη αντίθεση στο ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών με το συγκεκριμένο ή άλλο τρόπο και απαίτησαν την απόδοση όλων των κεφαλαίων που έχουν αποσπαστεί από το Ταμείο αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Η απάντησή του ήταν ότι ως διοικητής του Ταμείου - διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ - έχει δικαίωμα να εισηγηθεί την αύξηση των δόσεων και ότι θα το κάνει μετά τις εκλογές! Η σαθρή αιτιολογία για την προώθηση της νέας επιβάρυνσης, που είναι ακόμα χειρότερη λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ, είναι ότι οι συνταξιούχοι εισπράττουν 14 συντάξιμους μισθούς με τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων! Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καταβάλλουν τις εισφορές τους σε 6 διμηνιαίες δόσεις. Η ετήσια αύξηση κατά μία δόση σηματοδοτεί αύξηση των εισφορών πάνω από 16%. Είχε προηγηθεί η ετήσια αύξηση των εισφορών κατά 5% και η αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας κατά 20%.

Με την χτεσινή της παρέμβαση, που παρά το έκτακτο της περίστασης έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν δεκάδες συνδικαλιστές για να αποτρέψουν την δυσάρεστη εξέλιξη, η Πανελλαδική Επιτροπή έδειξε ότι μόνο με αγώνα μπορεί να μπει φραγμός στα αντιασφαλιστικά σχέδια. Δεδομένου ότι η απειλή παραμένει, η ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων είναι η μόνη εγγύηση για την ακύρωση των σχεδίων σε βάρος τους. Εξάλλου, άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων ή και φυλάκισης διατρέχουν πολλοί από τους 90.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με μακρόχρονα χρέη προς το Ταμείο, τα περισσότερα από τα οποία κυμαίνονται στις 4 - 5 χιλ. ευρώ. Σε σχετική ερώτηση της αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών για την τύχη αυτών των υποθέσεων, ο διοικητής απάντησε ότι έχουν σταλθεί σημειώματα προς τους ασφαλισμένους και ότι θα ακολουθήσει δικαστική προσφυγή για τις υποθέσεις που πλησιάζει παραγραφή.

Από την πλευρά των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ φαίνεται ότι η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΟΑΕΕ είναι θετική απέναντι στο νέο χαράτσι, στο όνομα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Ταμείο, οι οποίες, ωστόσο, οφείλονται στη λειψή κρατική χρηματοδότηση και στη μη απόδοση των αποθεματικών που είχαν καταληστευθεί για την ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών.

Είναι φανερό ότι είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ στην επόμενη κυβέρνηση, οι νέες αντιασφαλιστικές επεμβάσεις έχουν προαποφασιστεί. Η αγωνιστική αντίδραση των ΕΒΕ μπορεί να βοηθηθεί καθοριστικά από την ενίσχυση του ΚΚΕ σε πολιτικό επίπεδο, για να δυναμώσει το αντίπαλο δέος στην πολιτική της ΕΕ και των πολιτικών υπηρετών του μεγάλου κεφαλαίου.