ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στη δίνη της «ανταγωνιστικότητας»

Να καταδικάσουν και στην κάλπη την πολιτική που απειλεί να τους πετάξει στο δρόμο, κάλεσαν τους εργάτες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης και ο Γιώργος Τούσσας, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσαν χτες στα ναυπηγεία

Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009

Την αγωνία και την οργή τους μετέφεραν οι εργάτες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Την οργή και την αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία τους έχει οδηγήσει η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οργή που μεγάλωσε η προχτεσινή απειλή της γερμανικής πολυεθνικής «Thyssen Krupp» να βάλει «λουκέτο», εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και υποψήφιο βουλευτή στην Β' Πειραιά και τον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Η ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων απειλεί από προχτές ευθέως ότι θα βάλει «λουκέτο» στο ναυπηγείο αν δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της από την κυβέρνηση που θα προκύψει, αξιώσεις που, ανάμεσα σε άλλα, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο ναυπηγείο βρίσκονται στον αέρα εδώ και καιρό. Η «Thyssen Krupp» έχει αρχίσει τον τεμαχισμό του ναυπηγείου, έχει «πετάξει» 160 εργαζόμενους, αυτούς του τμήματος τροχαίου υλικού, σε εταιρεία «φάντασμα» και τώρα είναι 5 μήνες απλήρωτοι.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, περιοδεύοντας στους χώρους του ναυπηγείου, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και τόνισαν τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, τον ωμό εκβιασμό της πολυεθνικής και το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του μεροκάματου των εργαζομένων. Ξεκαθάρισαν την πάγια θέση να μην απολυθεί κανείς, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα, επισήμαναν την αμφισβήτηση και ωμή παρέμβαση της πολυεθνικής σε ζητήματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αφού επισήμανε το «χορό των λουκέτων» που μπήκαν μέσα σε μια μέρα, σε μια σειρά επιχειρήσεις, τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις εύκολες υποσχέσεις που δίνουν αυτοί που έχουν διαχειριστεί τις τύχες του τόπου, τόνισε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και θα δυσκολέψει κι άλλο μετά τις εκλογές. «Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές πρέπει να ψάξουμε την αιτία. Ας θυμηθούμε τι έγινε εδώ, υπάρχει προϊστορία. Την επομένη των εκλογών έχεις δύο επιλογές ή θα έχεις τη δυνατότητα να αντιπαλέψεις, να διεκδικήσεις, ή θα έχεις δέσει μόνος σου τα χέρια σου. Είναι κρίσιμο τι θα γίνει στις 5 Οκτώβρη. Τι επιλογή θα κάνουν οι εργαζόμενοι και τι κυβέρνηση θα έχουμε». Αν θα 'χεις λαϊκό κίνημα, επισήμανε, ισχυρό να μπορεί να πάει κόντρα, αν θα 'χεις προϋποθέσεις να αντιπαλέψεις αυτήν τη πολιτική. Αυτή τη στιγμή, παίζουμε με την τύχη τη δική μας και των παιδιών μας.

«Τα ναυπηγεία, τόνισε ο Γιώργος Τούσσας, είναι στρατηγικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη και την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Εχετε πείρα, αξιοποιήστε την. Στα χέρια σας έχετε τη δύναμη και με οργανωμένο τρόπο πρέπει να απελευθερωθεί. Με το λαό και τους εργάτες ή με τα μονοπώλια;».