ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΕΞΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Τι απάντησε και τι δεν απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009

Eurokinissi

Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου στο προχτεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει το βασικό: Οτι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγικές διαφορές από τη ΝΔ
Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου στο προχτεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνουν το βασικό, δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγικές διαφορές από τη ΝΔ. Επιβεβαιώνονται πολύ περισσότερο τα στενά όρια των όποιων διαφοροποιήσεων ανάμεσα στους δύο εταίρους του δικομματισμού, το ανελαστικό πλαίσιο της πολιτικής που βρίσκεται στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας, του ευρωπαϊκού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η επόμενη μέρα των εκλογών όχι μόνο δε θα μπορέσει να δώσει απάντηση στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά ότι θα έρθουν και χειρότερα.

Συγκεκριμένα, στις απαντήσεις του:

Τι δεν απάντησε ο κ. Παπανδρέου:

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδομονοπωλιακών αντιθέσεων που αφορούν το στρατηγικό ζήτημα της ενέργειας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου με την ερώτηση στον κ. Καραμανλή εάν δεσμεύεται ότι τα «νούμερα» της οικονομίας είναι αληθινά, στρώνει το έδαφος ώστε με επίκληση την «καμένη γη» να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα λιτότητας που σήμερα συγκαλύπτει.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ από το μεγάλο κεφάλαιο ως προς το σκέλος της συνεπούς προώθησης των μεταρρυθμίσεων δικαιώνεται και σε επίπεδο διακηρύξεων. Σίγουρα θα δικαιωθεί και στο επίπεδο της κυβερνητικής πράξης. Το ζήτημα είναι αν θα επιβεβαιωθεί και όσον αφορά το σκέλος της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ ως δύναμη χειραγώγησης, ενσωμάτωσης, υποταγής του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη δύναμη που θα προτάξουν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό που μένει για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες είναι να πάρουν τα μέτρα τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ στην κάλπη και συμμετέχοντας στον οργανωμένο αγώνα του λαϊκού κινήματος με στόχους πάλης που συγκρούονται με την κερδοφορία των μονοπωλίων.


Κ. Π.