ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές με δεδομένα νέα βάρη στο λαό την επομένη
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009

Σταϊνμάγιερ και Μέρκελ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ελαφρά ένταση αρχίζει να λαμβάνει η, κατά κοινή ομολογία, χλιαρή προεκλογική εκστρατεία ενόψει της βουλευτικής αναμέτρησης της 27ης του Σεπτέμβρη με την ανάδειξη στο προσκήνιο της γερμανικής στρατιωτικής συμμετοχής στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Το λουτρό αίματος, όμως, που προκάλεσαν πριν από μερικές μέρες στην Κοντούζ του Αφγανιστάν τα γερμανικά στρατεύματα, καθώς και τα δύο μηνύματα της «αλ Κάιντα» στη γερμανική γλώσσα που απειλούν με εξαπόλυση επιθέσεων κατά γερμανικών στόχων σε περίπτωση που από τις κάλπες δεν προκύψει απόφαση απόσυρσης των γερμανικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη χώρα, αναζωπύρωσαν τη σχετική συζήτηση. Οι πρώτες δηλώσεις ήρθαν από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες της οποίας προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Η Μέρκελ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή της και στο παρελθόν είχε εκπονήσει σχέδια προστασίας από την τρομοκρατία και θα προχωρήσει και τώρα σε όλα τα απαραίτητα βήματα.

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δηλώσεις στελεχών της «Αριστεράς» (Die Linke), όπως ο Οσκαρ Λαφοντέν, που σχετικά με το υποτίθεται πάγιο αίτημα για την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, σημειώνει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει αμέσως και με πανικό» (εφημερίδα της Δρέσδης «Σάχις Τσάιτουνγκ»).

Μετά την ...«αλ Κάιντα» και οι ...νεοναζί κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην προεκλογική εκστρατεία. Η οργάνωση του νεοναζιστικού κόμματος NPD στο Βερολίνο ζήτησε, με επιστολές της, από περίπου 40 πολιτικούς ξένης καταγωγής που συμμετέχουν στις εκλογές να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιοργκ Χέγκελ, σε βάρος του οποίου η Γενική Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για εξώθηση σε φυλετικό μίσος, παραδέχτηκε ότι είναι ο αποστολέας των μηνυμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «αναγκαίο βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι την πολιτική στη Γερμανία θ' ασκούν Γερμανοί και όχι ξένοι».

Στη σκιά της είδησης αυτής, χτες, δημοσιοποιήθηκε άλλη μια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε αυτή τη φορά για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild» και του τηλεοπτικού σταθμού RTL, ενόψει των εκλογών της 27ης του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τ' αποτελέσματά της, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν 36%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 12%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Στάινμαγιερ 26%, οι Πράσινοι 11% και το Κόμμα «η Αριστερά» (Die Linke) 10%, ποσοστά που διατηρούν «ζωντανή», αλλά δε διασφαλίζουν την προοπτική συνεργασίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών - Ελευθέρων Δημοκρατών.

Το σίγουρο είναι ότι στη Γερμανία, είτε υπάρχει κυβερνητικός συνασπισμός δικομματικός (όπως ήταν των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών) ή τρικομματικός, θα προσθέσει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Αυτό - έστω και συγκαλυμμένα - το ομολόγησαν στελέχη των «ανταγωνιστικών» δύο κομμάτων, έτσι ώστε η «Νόιες Ντόιτσλαντ» να τιτλοφορήσει την Τρίτη (22 Σεπτέμβρη) το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της: «Μετά τις εκλογές απειλούνται σκληροί καιροί». Επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπεργκ (SPD) και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Καρλ Τέοντορ Γκούντενμπεργκ (της Βαυαρικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης - CSU). Η οικονομική κατάσταση «βαδίζει προς μια σημαντικά δυσκολότερη κατάσταση τόσο από πλευράς εσόδων όσο και εξόδων», δήλωσε ο Στάινμπεργκ, ενώ ο Γκούντενμπεργκ επανέλαβε (τη ρήση) του Ερχαρντ ότι «πρέπει να σφίξουμε τη ζώνη περισσότερο».


Θ.Β