ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Βάρβαρη καταστολή του λαού

Στην πρεσβεία της Βραζιλίας έχει βρει καταφύγιο ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Μανουέλ Σελάγια

Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009

Δυνάμεις στρατού και αστυνομίας επιτίθενται σε διαδηλωτές
TEΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία της Βραζιλίας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα, σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν από τους πραξικοπηματίες του Ρομπέρτο Μιτσελέτι τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό τους, Μανουέλ Σελάγια, που επέστρεψε στη χώρα αργά προχτές βράδυ και έχει βρει καταφύγιο στη συγκεκριμένη πρεσβεία.

Αγνοώντας την πολύωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας που επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς, χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους πραξικοπηματίες ζητώντας την αποκατάσταση του νόμιμου προέδρου. Ακολούθησε επέμβαση ισχυρά οπλισμένων δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν από τη «βροχή» δακρυγόνων και κλομπς και υπάρχουν πολλές συλλήψεις. Μετά από οδομαχίες, ο στρατός εκκένωσε το χώρο γύρω από την πρεσβεία της Βραζιλίας και εγκατέστησε τεράστια μεγάφωνα παίζοντας τον εθνικό ύμνο σε μία προφανή προσπάθεια να αναγκάσουν τον Σελάγια και όσους άλλους βρίσκονταν στο κτίριο να το εκκενώσουν...

Η κυβέρνηση του Μιτσελέτι δεν αρκέστηκε μόνον σ' αυτά. Εκλεισε και τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, κήρυξε κατάσταση «πολιορκίας» και φίμωσε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καλώντας το Σελάγια να ...παραδοθεί.

Ο Σελάγια, μέσα από το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, κάλεσε το στρατό να αγνοήσει τις εντολές των ανθρώπων του Μιτσελέτι, να σταματήσει την καταπίεση του λαού. Απ' την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξήγησε ότι πρόσφερε άσυλο στον Σελάγια όπως θα έκανε κάθε δημοκρατική χώρα και συνέστησε στον εκλεγμένο ηγέτη της Ονδούρας να μην δώσει στους πραξικοπηματίες ευκαιρία ώστε να προσφύγουν στη βία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η επιστροφή Σελάγια στην Ονδούρα μπορεί να δώσει ευκαιρία για τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η ΕΕ παρότρυνε για εξεύρεση λύσης στην κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και, εξισώνοντας θύμα με θύτη, ζήτησε «απ' όλους να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση και τη βία»...