Θάνατος αγωνιστή
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009

ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Αυτές τις μέρες έφυγε από τη ζωή, ο αγωνιστής και σύντροφος, ο συγχωριανός και οικογενειακός μας φίλος ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ.

Από τα μαθητικά του χρόνια στον αγώνα και στα τελευταία εννέα χρόνια, κάθε δεύτερη μέρα, στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση και συνέχεια στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Είχε προγραμματίσει και αρχίσει τη δική του συμβολή στη μάχη των βουλευτικών εκλογών του Οκτώβρη για την επιτυχία της πολιτικής και νίκη του ΚΚΕ.

Ηταν πάντα περήφανος για την Ιστορία του ΚΚΕ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, εκεί που μαθητής στο γυμνάσιο του Αργοστολίου, το 1942, πήρε το βάπτισμα του αγώνα στο μαθητικό - αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στον κατακτητή και στην προσάρτηση της Επτανήσου στην Ιταλία.

Η οικογένεια Σταματάτου από την κοινότητα Μονοπωλάτων στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ είναι δεμένη με θυσίες και αίμα για τη λευτεριά και προκοπή του λαού μας, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Τα ξαδέλφια του Σπύρου, ο Βαγγέλης Σταματάτος, νεολαίος, θα σταλεί εξόριστος στην Ανάφη - Φολέγανδρο από τη Μεταξική δικτατορία. Στην περίοδο της Εθνικής μας Αντίστασης έδωσε τη ζωή του στον αγώνα.

Ο αδελφός του, ο Νίκος, στέλεχος του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά, από την εξορία στην Ικαρία, το 1946, στις αρχές του 1948 θα βρεθεί στο Δημοκρατικό Στρατό στη μεραρχία Διαμαντή. Αξιωματικός της Μεραρχίας τον Αύγουστο του 1949 σε μάχη θα τραυματιστεί. Στο στρατοδικείο στη Λάρισα θα υπερασπιστεί με τόλμη και λεβεντιά τα ιδανικά του αγώνα και το ΚΚΕ και θα σταθεί παλικάρι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο πατέρας του Σπύρου, ο γέρος Λεωνίδας, ο δάσκαλος, στέλεχος του ΕΑΜ και τ' αδέλφια του, ο Αγγελος και η Μαρία, όλη η οικογένεια, θα βρεθεί σε διωγμό, φυλακές εξορία στην Ικαρία - Μακρονήσι, για μερικά χρόνια. Ολοι τους με συνέπεια συνέχισαν τον αγώνα πάντα με οδηγό το ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό τους.

Με παρρησία, σεβασμό και εκτίμηση, απευθυνόμαστε στο δημοκρατικό και ριζοσπάστη αγωνιστή λαό της Κεφαλονιάς - Ιθάκης και στη νεολαία, σε κάθε γνωστό μας, στη μνήμη του Σπύρου Σταματάτου και όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στην 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, να ψηφίσουν το ΚΚΕ στις εκλογές για να βγει το Κόμμα των αγώνων πιο δυνατό στη Βουλή και στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Στη μνήμη του αξέχαστού μας, Σπύρου Σταματάτου προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

Διονύσης Γεωργάτος - Κώστας Γεωργάτος

* Επίσης, η Βάσω Κοΐνη προσφέρει 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Ερυθραίας, στη μνήμη του κομμουνιστή αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ σημειώνοντας: «Ο θάνατός του με συγκλόνισε όταν το έμαθα. Μου είχε πολύ συμπαρασταθεί στον πρόσφατο θάνατο του συζύγου μου, που, δυστυχώς, τον ακολούθησε τόσο γρήγορα. Εύχομαι ολόψυχα να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Κουράγιο στη Μυρτώ και στην κόρη του».