ΠΑΣΟΚ
Με «stage» και νέες ανατροπές για «τόνωση» της απασχόλησης

Στα κατάστιχα της Λισαβόνας είναι γραμμένες οι προτάσεις που εξειδίκευσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου

Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009

Ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς επιφυλάσσουν για χιλιάδες νέους και νέες τα όσα προτείνει και ετοιμάζεται να υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ
Με «ενεργητικές μορφές απασχόλησης», δηλαδή θέσεις «μερικής εργασίας» και επέκταση των «stage» (της ανασφάλιστης εξάμηνης εργασίας) στον ιδιωτικό τομέα υπόσχεται να «τονώσει» το ΠΑΣΟΚ την «αγορά εργασίας», προαναγγέλλοντας, αν λάβει τη «λαϊκή εντολή», επέκταση του «εργασιακού μεσαίωνα» που εντελώς υποκριτικά καταγγέλλει ο Γ. Παπανδρέου σε κάθε εμφάνισή του.

Αυτές τις αντιλαϊκές και αντεργατικές προτάσεις κατέθεσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, την ίδια στιγμή που προσπαθούσε να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και με αφορμή την τηλεμαχία ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή, να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση των «δυο διαφορετικών αντιλήψεων» εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για «ψέματα» σχετικά με τα στοιχεία που έδωσε για τα ποσοστά της ανεργίας και του δημόσιου χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι Γ. Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ ήθελε «να μπει και πάλι καθαρά το δίλημμα ανάμεσα σε μια λογική που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα και σε μια λογική που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης (...) έτσι μιλήσαμε για τις πολιτικές μας, για τη μείωση της ανεργίας». Βέβαια, ο ίδιος όταν κλήθηκε να περιγράψει πώς το ΠΑΣΟΚ θα καταπολεμήσει την ανεργία τόνισε ότι αυτό εξαρτάται «από τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης, που θα δημιουργήσεις...». Σε πλήρη σύμπλευση δηλαδή με τις υποδείξεις της ΕΕ για επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «ευελφάλειας», το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα καταργήσει τα "stage"», σημείωσε ότι η επιδότησή τους «δεν είναι με κοινοτικά χρήματα, είναι κατά 90% με εθνικούς πόρους» και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα δημιουργήσει ανάλογες θέσεις όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και τους εργαζομένους αυτούς, τους ανέργους, να έχουν μια μαθητεία, αλλά και τις επιχειρήσεις ν' αποκτήσουν ένα εργατικό δυναμικό που μπορεί να τους βοηθήσει, με μικρότερο κόστος, αυτό είναι θετικό. Θετικό για την οικονομία. Αρα, δεν έχει καμία λογική η κατάργησή τους στον ιδιωτικό τομέα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»... προσφέροντας τζάμπα εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.

Πρόκληση για Σκαραμαγκά και ανεργία

Την ίδια ώρα που παρουσίαζε τις συγκεκριμένες θέσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου προκαλώντας χιλιάδες εργαζόμενους, έχυνε «κροκοδείλια δάκρυα» για «το κλείσιμο των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» αναφέροντας ότι «η κρίση έχει περάσει πια στην πραγματική οικονομία», και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται «με συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα αυτά, που αφορούν καλύτερη εποπτεία»!

Οσο μοίρασε υποσχέσεις για «καλύτερη εποπτεία» που θα σταματήσει τις απολύσεις, αναλάμβανε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων σημειώνοντας πως υπάρχει «ένας πολύ μεγάλος, ανεκμετάλλευτος πόρος, που είναι το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ, εάν αυτή τη στιγμή είχε μια απορρόφηση σύμφωνα με το χρόνο και τα ποσοστά που θα περίμενε κανένας, θα είχαν πέσει στην οικονομία πάνω από 6 δισ. Αρα λοιπόν, μια επιτάχυνση του ΕΣΠΑ μπορεί να ρίξει πόρους στην οικονομία»...

Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Προεδρείου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», στην οποία θα συζητηθούν και τα πορίσματα της «επιτροπής Τσίγκλιτζ» που έχουν συστήσει οι σοσιαλδημοκράτες και ασχολείται με την «παγκόσμια οικονομία», ώστε στη συνέχεια τις «σοσιαλιστικές» τους προτάσεις να τις καταθέσουν στη συνάντηση Κορυφής του γκρουπ των 20 πλουσιοτέρων χωρών (G20)».