Κόβουν τα χρήματα από τους τυφλούς μαθητές

Πινγκ - πονγκ ευθυνών παίζουν νομαρχία και υπουργείο Υγείας για τη μη καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης στο ΚΕΑΤ

Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009

Από περσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΚΕΑΤ κόντρα στην υποχρηματοδότηση
Μια βδομάδα πριν τις εκλογές και ενώ το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα - λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης - αδυνατεί πλέον να εξασφαλίσει στους τυφλούς μαθητές τα στοιχειώδη για την εκπαίδευση και διαμονή τους στο Κέντρο, όπως φως, νερό, ειδικά βιβλία, σίτιση, θέρμανση κλπ., η Νομαρχία Αθηνών διέκοψε αιφνιδιαστικά την επιχορήγηση προς το Κέντρο, με το ...επιχείρημα ότι το υπουργείο Υγείας μετέφερε τα σχετικά κονδύλια στο δικό του προϋπολογισμό!

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, το Κέντρο έλαβε από τη Νομαρχία Αθηνών 450.000 ευρώ ως πρώτη δόση για το 2009, για λειτουργικά έξοδα. Τις μέρες αυτές - και ενώ τα ταμεία έχουν αδειάσει - αναμενόταν η δεύτερη δόση ύψους 472.000 ευρώ. Ομως η Νομαρχία ενημέρωσε ότι τα χρήματα δε θα δοθούν γιατί το υπουργείο Υγείας απέσυρε τους προηγούμενους μήνες 1 εκατομμύριο ευρώ απ' το λογαριασμό της Νομαρχίας, που αφορούσε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΚΕΑΤ και πρόσφατα απέσυρε ακόμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ απ' τα κονδύλια της Νομαρχίας για άλλες δράσεις των ιδρυμάτων πρόνοιας. «Νομαρχία και υπουργείο Υγείας στήνουν το γνώριμο προεκλογικό σκηνικό της άσφαιρης αντιπαράθεσης σε βάρος των τυφλών μαθητών και των εργαζομένων του ΚΕΑΤ. Και οι δύο δηλώνουν αναρμόδιοι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ και επικαλούνται νομοθετικό κενό, το οποίο θυμήθηκαν μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου ως ΝΠΔΔ! Είναι ολοφάνερο ότι όλα αυτά αποτελούν πρόγευση για τα όσα χειρότερα - με άλλοθι την κρίση, τα άδεια ταμεία και το σπάταλο κράτος - περιμένουν μετά τις εκλογές το χώρο της πρόνοιας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ.

Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας: «Οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ απαιτούμε άμεση καταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες του ΚΕΑΤ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε δυναμικά τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ΚΕΑΤ με διευρυμένο ρόλο στη μόρφωση, την αγωγή και την ολόπλευρη προετοιμασία των τυφλών για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή».