Με το ΚΚΕ, για να «γυρίσουμε» το παιχνίδι

Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν απογοητευόμαστε. Οσοι και όσες θεωρούν τον αθλητισμό λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, έχουν μια επιλογή. Ψήφο στο ΚΚΕ

Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο». Ο στίχος που απέδωσε μελωδικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, περιγράφει λακωνικά τι συμβαίνει «πίσω από την βιτρίνα» και σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η κυρίαρχη τάξη έχει εξασφαλίσει ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντά της, με κολαούζους τους υπόλοιπους υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου.

Οι οποίοι είτε στηρίζουν αναφανδόν το στάτους κβο, είτε συνδράμουν στον εξωραϊσμό του και - λειτουργώντας όπως η βαλβίδα στην χύτρα - τουλάχιστον δεν το θέτουν σε κίνδυνο. Ανάλογα λοιπόν με τις συγκυρίες και τις απαιτήσεις του αγώνα χρησιμοποιούνται οι (την δοσμένη στιγμή) κατάλληλοι παίχτες. Οι μικροδιαφορές των οποίων δεν αλλοιώνουν το... παιχνίδι. Γιατί ακολουθούν άπαντες το ίδιο σύστημα.

Οποιος και όποια λοιπόν «δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό», όσοι δεν ανέχονται άλλη κοροϊδία και σικέ παιχνίδια, βαρέθηκαν να είναι πάντα οι χαμένοι, έχουν μόνο μια επιλογή. ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ. Το μοναδικό πραγματικό αντίπαλο του συστήματος. Το μόνο κόμμα που δεν είναι του χεριού του, δεν υποτάσσεται, δεν συμβιβάζεται. Που από την ημέρα της δημιουργίας του υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα, χωρίς παρεκκλίσεις και ήξεις αφήξεις. Καθαρά και αταλάντευτα πρεσβεύει και αγωνίζεται για την λαϊκή εξουσία.

Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται και οι άνθρωποι που ασχολούνται - από όποια θέση - με τον αθλητισμό. Και αυτοί έχουν, εκτός των άλλων, τον δικό τους ιδιαίτερο λόγο να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Γιατί (και) στο ερώτημα τι αθλητισμό θέλουμε, είναι το μόνο που απαντάει ξεκάθαρα και στεντόρεια. Στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του. Οχι του κεφαλαίου και της αύξησης των κερδών του.

Τέσσερις πυλώνες του ίδιου οικοδομήματος

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις τους, ακολουθούν κατά βήμα τον ίδιο δρόμο. Αντιμετωπίζουν (και) τον αθλητισμό σαν εμπόρευμα. Πιστοί υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος, έχουν μετατρέψει και αυτό το λαϊκό δικαίωμα σε εμπόρευμα και μέσο ιδεολογικής χειραγώγησης. Οι πολιτικές τους επιλογές ταυτίζονται απόλυτα. Είτε με «γαλάζιες υπογραφές», είτε με «πράσινες», τα πάντα γίνονται από και για τους επιχειρηματίες και το κέρδος τους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. υποτίθεται πως διαφοροποιούνται. Αλλά στην πραγματικότητα και στην ουσία στηρίζουν το ίδιο σύστημα. Αποδεχόμενοι (ιδεολογικά και πρακτικά) τις επιλογές του κεφαλαίου και των οργανισμών του. Π.χ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιούργησε το πλαίσιο για την βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου (αθλητισμός, πολιτισμός, ψυχαγωγία). Ωστε και αυτά τα δικαιώματα να γίνουν εμπορεύματα, από τα οποία θα μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Το μοντέλο ανάπτυξης (και) του αθλητισμού είναι αυτό που προσιδιάζει στο καπιταλιστικό σύστημα, στη σημερινή φάση ανάπτυξής του. Η βαθύτερη και ουσιαστικότερη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, συνολικά του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας και του λαού, η εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής, είναι συστατικό στοιχείο του συστήματος σήμερα.

Και από αυτό - οι εκφραστές του - δεν μπορούν, ούτε θέλουν ν' απαλλαγούν. Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι, διατηρώντας τις σημερινές δομές, διατηρώντας το χαρακτήρα του αθλητισμού, με τις όποιες διαχειριστικής λογικής τακτικές, μπορεί να τον απαλλάξει από τα αρνητικά του και να τον βγάλει από την κρίση.

Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, οι οποίες - παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα - (και) στον αθλητισμό δεν είναι μόνο αντιλαϊκές αλλά και επικίνδυνες. Η αποθέωση του κέρδους και η σύνδεση του αποτελέσματος με υψηλά ανταλλάγματα, οδηγούν σε αποδοχή αν όχι επιβολή φαινομένων τα οποία θέτουν σε κίνδυνο (ντόπινγκ, υπερβολικά εξαντλητικό πρόγραμμα) ακόμα και την υγεία ή τη ζωή των αθλουμένων.

Αθλητισμός για όλους

Για το ΚΚΕ η πραγματική αποστολή του αθλητισμού υλοποιείται όταν οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάλογα με τα ζητούμενα και τις ανάγκες τους, συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν. Ολοι μας πρέπει να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση ως δικαίωμα. Και όχι ως επιχείρηση θεάματος, για την οποία είμαστε οι καταναλωτές - χρηματοδότες.

Από τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία όχι μόνο δεν ωφελούνται αλλά μετατρέπονται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για ν' αγοράσουν το θέαμα που τους προσφέρει ο έμπορος. Εναν τέτοιο αθλητισμό - εμπόρευμα ο λαός δεν τον χρειάζεται.

Ο αθλητισμός, η σωματική αγωγή, γενικότερα η άσκηση έχουν νόημα, αξία όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι ασχολούνται με αυτόν. Δείκτης, δεν είναι τόσο και πρώτα οι επιτυχίες στα διάφορα πρωταθλήματα, αλλά κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών για μαζική άθληση του λαού και της νεολαίας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να διεκδικούν από την πολιτεία, με ευθύνη της, την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης. Να κατανοήσουν ότι είναι δικαίωμά τους η ενασχόληση με τον αθλητισμό, με τη φυσική αγωγή. Οπως και το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, στην τέχνη, στη μόρφωση.

Να απαιτούν, να διεκδικούν, να επιβάλλουν σε τελική ανάλυση να τους διατεθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές για να ασκούνται, η επιστημονική καθοδήγηση για το πώς θα ασκούνται. Η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου και μισθού από την εργασία τους που θα καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες. Με εκ περιτροπής εργασία, με 2 και 3 δουλειές για να «τα βγάλεις πέρα», αντικειμενικά δεν μπορείς να δεις και ν' ασκήσεις τον αθλητισμό ως δικαίωμα...

Ισχυρό ΚΚΕ, δυνατός ο λαός

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, να υπάρξει ένα διεκδικητικό κίνημα που θα συγκρούεται με την παραπέρα ανάπτυξη της εμπορευματοποίησης , της ιδιωτικοποίησης της σωματικής αγωγής και του αθλητισμού που μετατρέπει το δικαίωμα στην άσκηση σε πολυτέλεια.

Ενα κίνημα που θα διεκδικήσει - μεταξύ άλλων - τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης του λαού και της νεολαίας.

Οργανωμένη προσχολική αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων, καθώς και διορισμός των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

Για κάθε φάση της σχολικής ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες σωματικής ανάπτυξης και συναισθηματικής ωρίμανσης των νέων, τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που να ανταποκρίνεται σ' αυτές τις ανάγκες (διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού), καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.

Την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.

Καθιέρωση κάρτας υγείας πλήρως ενημερωμένης και κάρτας εξέλιξης για κάθε μαθητή.

Στα πανεπιστήμια να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται η συμμετοχή των φοιτητών στη Φυσική Αγωγή και στον Αθλητισμό, να στηρίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι με μέσα και υποδομές.

Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Φυσικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.

Το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες - και κυρίως δεν τις καλλιεργεί στον ελληνικό λαό - ότι όλα αυτά μπορεί να υλοποιηθούν απόλυτα μέσα στις σημερινές συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει βαθύτερες αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις και μια πολιτική σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση. Δεν μπορεί, δηλαδή, να υποστηρίζει κανείς, πως ο αθλητισμός θα υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία και παράλληλα θα παραμένει εμπόρευμα, θα μετράει τα κέρδη και όχι την ψυχική ισορροπία και την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Μπορεί και πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένα διεκδικητικό κίνημα που θα συγκρούεται με την παραπέρα ανάπτυξη της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης στη σωματική αγωγή και τον αθλητισμό, που μετατρέπει το δικαίωμα σε «προϊόν» και πολυτέλεια. Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις που διαθέτει θα συμβάλλει για να οργανωθεί αυτός ο αγώνας προς όφελος της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Η εκλογική ισχυροποίησή του θα δώσει ώθηση στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας, για να γίνει πράξη το δικαίωμα στην σωματική αγωγή και τον αθλητισμό για όλους.


Γ.Κ.