ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μπαράζ ξεπουλήματος παραλιών και ελεύθερων χώρων
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009

Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού. Για την οικοπεδοποίησή του έχουν «δουλέψει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Oι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η μία μετά την άλλη, ξεπουλούν συνειδητά κάθε σπιθαμή δημόσιας γης, κάθε εγκατάσταση που μπορεί να αξιοποιηθεί από το κεφάλαιο με μοναδικό σκοπό το κέρδος, στερώντας από το λαό μοναδικούς ελεύθερους χώρους, παραλίες και χώρους άθλησης. Το νομοθετικό πλαίσιο που άρχισε να θεσπίζει το ΠΑΣΟΚ με στόχο την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του εθνικού πλούτου και των δημόσιων ακτών, για παράδειγμα, όχι μόνο το τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το επέκτεινε και το εμπλούτισε. Συγκεκριμένα:

Η ίδια ακριβώς τακτική ακολουθήθηκε και στο ζήτημα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, τη στιγμή που οι κάτοικοι έχουν ανάγκη και απαιτούν να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα δώσει ανάσα ζωής σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Αρχικά, το 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι 1.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση θα οδηγηθούν στην οικοπεδοποίηση, ενώ και στην υπόλοιπη έκταση θα αναπτυχθούν διάφορες άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις διαφορετικές αρχικές δηλώσεις του αρχηγού της Κ. Καραμανλή, όχι μόνο σεβάστηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αυτού, αλλά με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά προχωρεί στο στάδιο της εφαρμογής της, ικανοποιώντας τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, «στο σφυρί» βγαίνουν τμηματικά και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μαζί, βέβαια, με τον περιβάλλοντα χώρο τους - για την κατασκευή των οποίων ο ελληνικός λαός πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ - και που τώρα για να τους προσεγγίσει χρειάζεται να πληρώνει πανάκριβα εισιτήρια εισόδου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να υλοποιήσει όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος που ψήφισε για τη «μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», ένα νόμο, που, όπως είναι γνωστό, «πάτησε» πάνω στο δρόμο που έστρωσε με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενα νόμο - πρόκληση, όπως τον έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ, «γιατί με αυτόν εκχωρείται η κρατική περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο, τη στιγμή που ο λαός καλείται να σφίξει για άλλη μια φορά το ζωνάρι, για να πληρώσει τα σπασμένα της ολιγαρχίας και να αυξήσει τα κέρδη της».