Βραδιά για Μπέργκμαν
Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009

Σκηνή απ' την ταινία «Η πηγή των παρθένων»
Ο αξιόλογος Ινγκμαρ Μπέργκμαν υπογράφει τη σκηνοθεσία της δραματικής ταινίας με τίτλο «Η πηγή των παρθένων», που ξεχωρίζει από τις ταινίες που θα προβληθούν απόψε. Η ταινία θα μεταδοθεί στις 23.40 από την «Βουλή TV».

Στη Σουηδία του 14ου αιώνα διαδραματίζεται η ιστορία της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης. Η νεαρή Κάριν, κόρη του πλούσιου γαιοκτήμονα Τέρε, βιάζεται και δολοφονείται μέσα στο δάσος από δύο βοσκούς υπό το βλέμμα του μικρού αδελφού τους. Λίγο αργότερα, οι δράστες θα φτάσουν στο σπίτι του πατέρα της δολοφονημένης γυναίκας και αγνοώντας την ταυτότητά του, θα του ζητήσουν φιλοξενία. Ενα τυχαίο γεγονός θ' αποκαλύψει την ταυτότητά τους: Το χρυσοκέντητο φόρεμα που έκλεψαν από την δολοφονημένη κοπέλα, το οποίο προσπαθούν να πουλήσουν, θα προδώσει την πράξη τους. Το γεγονός αυτό θα ωθήσει τον πατέρα σε μια τελετουργική εκδίκηση. Παγανισμός και χριστιανισμός συγκρούονται σ' αυτήν την όμορφη ταινία που στηρίζεται σ' ένα μεσαιωνικό σουηδικό μύθο. Εξαιρετική είναι η ασπρόμαυρη φωτογραφία, που εικονογραφεί πιστά το μύθο. Η ταινία απέσπασε Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (1961) και Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (1960). Παίζουν οι Μαξ φον Σίντοφ, Μπριγκίτα Βάλμπεργκ και Μπριγκίτα Πέτερσον.

«Λαός και Κολωνάκι». Ελληνική κωμωδία παραγωγής 1959 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου με τον απολαυστικό Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Κώστα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού γαλακτοπωλείου στο Κολωνάκι. Ο Κώστας είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με την Ντέντη, η οποία είναι μια όμορφη αριστοκράτισσα, που, ασφαλώς τον σνομπάρει. Αυτός όμως, που έχει μανία με το ΠΡΟΠΟ, βλέπει κάποτε την τύχη του να του χαμογελάει και γίνεται πλούσιος. Καλόκαρδος και αφελής καθώς είναι, μπλέκεται με την καλή κοινωνία και γεύεται τη «μεγάλη ζωή» για να ανακαλύψει ότι η πραγματική ευτυχία δε βρίσκεται ακριβώς εκεί... Παίζουν επίσης Κάκια Αναλυτή, Ρίκα Διαλυνά, Σταύρος Ξενίδης και Ξένια Καλογεροπούλου (ΕΤ-3, 23.00).

«Βαρέθηκα να φιλώ βατράχους». Μεξικάνικη ρομαντική κωμωδία σε σκηνοθεσία Jorge Colon.

Η Μάρθα είναι μια νεαρή χαρισματική διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Οπως κάθε νεαρή κοπέλα ονειρεύεται να γνωρίσει τον τέλειο άντρα. Ομως βιώνει την απιστία και γίνεται δύσπιστη απέναντι στους άντρες. Αυτό που η Μάρθα δε γνωρίζει είναι ότι η αγάπη βρίσκεται εκεί που δεν μπορεί να φανταστεί... Ιδιόρρυθμη μεξικάνικη κομεντί, τολμηρή με πρωτότυπο σενάριο και μερικές πολύ δυνατές σκηνές. Πρωταγωνιστούν: Χουάν Μανουέλ Μπερνάλ, Ιτάτι Καντοράλ, Πέτρο Νταμιάν. (ΕΤ-3, 00.30).