ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέο κρούσμα «μαύρης εργασίας»

Εφοπλιστής ανάγκασε πάνω από 10 Ρουμάνους εργάτες να δουλεύουν ανασφάλιστοι και να εκτελούν εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009

ICON

Τα δικαιώματα των μεταλλεργατών καθορίζονται από την ανάπτυξη της Ζώνης, που όμως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τη θέλουν να υπηρετεί τους εφοπλιστές (φωτ. από συγκέντρωση μετά το πολύνεκρο «ατύχημα» το 2008 στο FRIENDSHIPGAZ)
Προάγγελος των εκτρωματικών σχεδίων που έχουν μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές και τα κόμματά τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτελούν τα κρούσματα «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα σε επισκευαζόμενα πλοία. Χτες, η 5μελής μεικτή επιτροπή ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς στη Ζώνη, βρήκε στο πλοίο «ΝΤΕΛΦΙΝΑ» πάνω από 10 εργαζόμενους από τη Ρουμανία, ανασφάλιστους και ανειδίκευτους, να εκτελούν εργασίες με χρήση φλόγας! Είχαν «προσληφθεί» απευθείας από την πλοιοκτήτρια εταιρεία MEDSHIPPING της οποίας ως εκπρόσωπος εμφανίζεται κάποιος Μπουρογιαννόπουλος.

Οι εργασίες που εκτελούσαν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένα συνεργεία, με ειδικά μέτρα προστασίας (ανεπίστροφες βαλβίδες, φλογοπαγίδες κλπ.). Ομως είχαν αναγκαστεί από τον εφοπλιστή να «δουλεύουν φλόγα» χωρίς να έχουν προβλεφθεί έστω κάποια στοιχειώδη μέτρα για πυρόσβεση σε περίπτωση πυρκαγιάς!

Οπως έλεγαν μέλη της μεικτής επιτροπής ελέγχου, το γεγονός ότι δεν έγινε εργατικό «ατύχημα» είναι καθαρά θέμα τύχης. Και το πράγμα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν προστεθεί ότι εκείνη τη στιγμή στο πλοίο βρίσκονταν ακόμα οι ναυτεργάτες του πληρώματος και δεκάδες εργαζόμενοι που ήταν μέλη συνεργείων και συγκεκριμένα αυτοματιστές και μηχανουργοί. Οσον αφορά τους Ρουμάνους εργαζόμενους, αυτοί σε περίπτωση που γινόταν κανένα «κακό», αφού δεν ήταν καταγεγραμμένοι πουθενά, θα πήγαιναν στα ...«άγραφα».

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν επιχειρήσει απροκάλυπτα να διαλύσουν τις επιτροπές ελέγχου, ενώ πριν λίγες μέρες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ μαζί με εφοπλιστές, ομάδα εργολάβων και συνονθυλεύματα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά» είχαν προσπαθήσει να διασπάσουν τον κλάδο των μεταλλεργατών, να συγκροτήσουν άλλη, «δική τους» συνδικαλιστική οργάνωση, να αποδυναμώσουν το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά που πρωτοστατεί στη συσπείρωση και οργάνωση της πάλης των μεταλλεργατών με ταξικό προσανατολισμό αντιπαλεύει όσους θέλουν να μετατρέψουν τη Ζώνη σε εργασιακό γκέτο, μάχεται αταλάντευτα ενάντια σε όσους θέλουν να αφαιρέσουν τις σημαντικές κατακτήσεις που έχει αποσπάσει ο κλάδος, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι κανονισμοί που προβλέπουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής των εργατών. Οι μεταλλεργάτες έδωσαν την κατάλληλη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς και παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παγίδες θανάτου στη ναυπηγοεπισκευή (2016-04-16 00:00:00.0)
Σοβαρές παραβάσεις από εργολάβους της Ζώνης (2015-09-29 00:00:00.0)
Δύο «ατυχήματα» μέσα σε τρεις μέρες (2013-03-06 00:00:00.0)
Σταμάτησαν τις εργασίες σε καράβι - φέρετρο (2008-08-23 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί στο βωμό του κέρδους (2000-06-27 00:00:00.0)
Αυθαιρεσία στη Ζώνη (1997-08-29 00:00:00.0)