ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «GA FERRIES»
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία»

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συγκέντρωση χτες έξω από το πρώην ΥΕΝ

Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009

Αγωνιστικά υποδέχτηκαν οι ναυτεργάτες τον πράσινο εταίρο του δικομματισμού, που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στους εφοπλιστές
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες»! Τα συνθήματα αυτά ακούστηκαν χτες ξανά και ξανά μπροστά στην πύλη του κτιρίου του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά. Τα βροντοφώναζαν οι εγκαταλειμμένοι και απλήρωτοι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων του εφοπλιστή Αγούδημου.

Είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να «υποδεχτούν» τους νέους αρμόδιους υπουργούς, βάζοντας την δική τους σφραγίδα στην τελετή «παράδοσης παραλαβής» και, κυρίως, στέλνοντας έτσι ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αντιλαϊκή φιλοεφοπλιστική της πολιτική. Αλλωστε, οι ναυτεργάτες έχουν νιώσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης στις πλάτες τους. Την έζησαν με το άγριο πετσόκομμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την βίωσαν όταν επέβαλε σε βάρος τους το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, με εντολή των εφοπλιστών, για να ανακόψει τους απεργιακούς τους αγώνες.

Τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση διοργάνωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Οι ναυτεργάτες, στη 1 το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «ΡΟΔΑΝΘΗ» που ανήκει στον Αγούδημο, ξετυλίγοντας το πανό τους που ανέγραφε: «Τέρμα τα ψέματα - λύση τώρα», ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο. Οι ναυτεργάτες των πλοίων του Αγούδημου διεκδικούν το δικαίωμά τους στο μπάρκο, καθώς ο εφοπλιστής, αφού «τσέπωσε» πολλά εκατομμύρια ευρώ «ζεστό χρήμα» ως επιδότηση και «έστυψε» πληρώματα και πλοία, τα εγκατέλειψε ανενόχλητος στο λιμάνι Πειραιά. Μάλιστα, τώρα και τα 8 πλοία της εταιρείας του βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης. Οι ναυτεργάτες απαιτούν επίσης την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, αφού ο εφοπλιστής όχι μόνο παράτησε τα πληρώματα, αλλά «έφαγε» και τα δεδουλευμένα τους. Είναι αρκετοί οι ναυτεργάτες που είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη!

Οσο για το ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Αγούδημο και συνολικά στους εφοπλιστές, το στίγμα δόθηκε από τις ομιλίες των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη στη διάρκεια της τελετής. Και οι δύο φρόντισαν να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στους εφοπλιστές, ξεκαθαρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας, δηλαδή την ασυδοσία και την κερδοφορία των εφοπλιστών.