ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πλήγμα για το εκπαιδευτικό σύστημα η αδειοδότηση των κολεγίων
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009

Eurokinissi

Από περσινή κινητοποίηση ενάντια στο νόμο για τα κολέγια και την ευρωπαϊκή οδηγία 36/05
Κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς να αντιδράσουν αποφασιστικά απαιτώντας την απόσυρση του νόμου για τα κολέγια και τη μη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05, απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, με αφορμή τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις κολεγίων. Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ έχει ως εξής:

«Οι εκλογές, εκλογές, αλλά οι υποχρεώσεις, υποχρεώσεις. Η αδειοδότηση 33 κολεγίων ήταν η τελευταία "πράξη" της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας. Με σχετικές αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλου, χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας σε 33 από τα κολέγια που είχαν λάβει άδεια ίδρυσης. Πρόκειται για ιδρύματα που στο εξής (εφόσον ενσωματωθεί και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05), αν συνεργαστούν με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, θα μπορούν να φιγουράρουν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Η αδειοδότηση των "κολεγίων" από το υπουργείο Παιδείας δίνει το πράσινο φως στους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες για την προσέλκυση καινούριων "πελατών", ενώ αντίθετα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση η οποία καλείται να "ανταγωνιστεί" την ιδιωτική. Πλήγμα από αυτή την εξέλιξη δε θα έχουν μόνο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω της έντασης της φοιτητικής αφαίμαξης, αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά. Η νέα ενιαία αγορά της εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί θα ασκήσει επιπλέον πίεση στα Δημόσια Πανεπιστήμια ώστε στα πλαίσια του λεγόμενου ανταγωνισμού να προσαρμόσουν τίτλους και περιεχόμενο των σπουδών στις "ανάγκες της αγοράς" για "απασχολησιμότητα των αποφοίτων", να επιταχύνουν, τα ίδια εν τέλει, την εκπαιδευτική - ερευνητική λειτουργία τους με εμπορευματικούς όρους.

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, χωρίς να διαφωνεί με την ουσία της απόφασης, εστιάζει την κριτική του στο κατά πόσο η απόφαση πάρθηκε με διαφανή τρόπο. Είναι φανερό από την πρώτη κιόλας μέρα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης, προσπαθώντας ίσως να την κάνει με πιο "διαφανή" τρόπο. Ηδη η νέα υπουργός Παιδείας, κα Αννα Διαμαντοπούλου, μία ημέρα πριν τις εκλογές σε συνέντευξή της σε εβδομαδιαία εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ξεκαθαρίζει ότι "...δεν εθελοτυφλούμε απέναντι στην πραγματικότητα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με τη μεταλυκειακή - μη ανώτατη εκπαίδευση, η οποία καθιερώθηκε(;!) στη χώρα μας με τη μορφή των κολεγίων".

Η ΠΟΣΔΕΠ (ΚΙΠΑΝ - ΑΡΜΕ - "Γιατροί" - Συσπείρωση) από τη μεριά της κηρύσσει χαρτοπόλεμο κατά των κολεγίων, χαρακτηρίζει "ανήθικη" την απόφαση, ενώ το προηγούμενο ακριβώς διάστημα απαιτούσε να συμμετάσχει στην επιτροπή που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά ΑΕΙ (υποδεικνύοντας τα μέλη ΔΕΠ στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου των Κολεγίων να ορίζονται). Παράλληλα συγχαίρει παραιτουμένους από την Επιτροπή Αξιολόγησης, μολονότι οι παραιτήσεις αυτές δεν αμφισβητούσαν τη λογική των ιδιωτικών ΑΕΙ (ο καθ. Δ. Β. στην επιστολή παραίτησής του έλεγε μεταξύ άλλων: "Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να επιτραπεί στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει πρώτα τα ελληνικά δημόσια ανώτατα ιδρύματα να απεξαρτηθούν από τον κρατικό εναγκαλισμό και να εξασφαλίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών τους, με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και στη συνέχεια να αδειοδοτηθούν τα κολέγια"). Προβάλλει το αποπροσανατολιστικό αίτημα προς τις Συγκλήτους και τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να αφαιρούν τους τίτλους από τους ομότιμους που στηρίζουν τα ΚΕΣ, λες και τα κολέγια τα στηρίζουν μόνο ομότιμοι. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ και στηρίζουν τα ιδιωτικά κολέγια αθωώνονται!

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά και να απαιτήσει την απόσυρση του νόμου για τα κολέγια και τη μη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων.

Συμπορευόμαστε με τους φοιτητές μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, του επιπέδου των σπουδών και της αξίας των πτυχίων. Ενάντια στην αποσύνδεση πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία».