ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες που σκιαγραφούν τα αντιδραστικά μέτρα

Εντείνεται η καλλιέργεια κλίματος «καμένης γης» στην οικονομία για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009

Η ίδια η πραγματικότητα αναδεικνύει την ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικά να δυναμώσει η ενιαία ταξική πάλη απέναντι στην εντεινόμενη επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Την αυστηρή προσήλωση των υπουργών του στο αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου, συνέστησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα χειρότερα, φρόντιζαν να δίνουν στοιχεία για τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος, δημιουργώντας κλίμα «δημοσιονομικού χάους» και εξήραν τη «άριστη και άψογη συνεργασία» που έχει η κυβέρνηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αφ' ενός, να μειωθούν, ακόμα και να εξαλειφθούν, οι λαϊκές προσδοκίες και απαιτήσεις και, αφ' ετέρου, να εξασφαλίσει «κλίμα κοινωνικής συναίνεσης» για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού.

Ο πρωθυπουργός, όπως σημείωναν μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στενοί του συνεργάτες, έκανε λόγο για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», που έχει «τη βαριά ευθύνη της εντολής του ελληνικού λαού που πρέπει να τιμήσει», επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα «κοινής προσπάθειας» ώστε να επιτύχει την πολυπόθητη «κοινωνική ειρήνη» για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που προετοιμάζει αλλά και της επιβολής μεγάλων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συμμετείχαν εκτός από τους υπουργούς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Λύτρας και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής και Π. Ευθυμίου, κατατέθηκαν από του υπουργούς και τα πρώτα στοιχεία της «κατάστασης που παρέλαβαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Παρασκευής.

Φτιάχνουν το κατάλληλο κλίμα

Από νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα: «Η ενημέρωση που έχουμε και εμείς για την τάση του ταμειακού ελλείμματος να φτάσει στο 12%, προέρχεται από τον ίδιο τον κ. Προβόπουλο, με τον οποίο υπάρχει άριστη και άψογη συνεργασία. Από κει και πέρα, εμείς ακόμη αποτυπώνουμε την πραγματικότητα για να δρομολογήσουμε και τις πολιτικές της οικονομίας μας, επ' αυτής»...

Στο ίδιο πνεύμα και παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης, την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία» τόνισε ότι «αποτελεί εθνική προτεραιότητα να θέσουμε υπό έλεγχο τα ελλείμματα και να μειώσουμε σταδιακά το δημόσιο χρέος», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα περικοπές «στις σπατάλες του δημόσιου τομέα», πίσω από τους τίτλους μεταφράζεται σε δραστικές περικοπές στις κοινωνικές πολιτικές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Πεταλωτή ο οποίος τόνισε: «Είμαστε στη διαδικασία της αποτίμησης της πραγματικότητας, έτσι ώστε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα».

Ταυτόχρονα, στο Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκαν και οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης:

-- «Αναθέρμανση της οικονομίας», μέσα από τη χορήγηση πακτωλού εκατομμυρίων προς το μεγάλο κεφάλαιο.

-- «Ενίσχυση της "πράσινης ανάπτυξης"». Στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει φοροαπαλλαγές και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στο νέο μοντέλο.

-- «Αξιοκρατία, διαφάνεια στο κράτος, αξιολόγησης και της αναβάθμισης του ρόλου της Βουλής». Με επικοινωνιακές φιέστες και ελιγμούς (πρόσληψη Γενικών Γραμματέων μέσω του διαδικτύου, κατάργηση επιτροπών) να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι αλλάζει η δημόσια διοίκηση, ο ρόλος της οποίας παραμένει η προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

-- «Ενεργή συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, ώστε να βγει η Ελλάδα ξανά στον κόσμο». Δηλαδή, ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του επιχειρηματικού κεφαλαίου που αναζητά νέες αγορές και ρόλους στην περιοχή. Το ταξίδια του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συμμετοχή του στη Διαβαλκανική συνδιάσκεψη αυτό το στόχο υπηρέτησε.

Δημαγωγία περί δημόσιου πλούτου

Εξάλλου, χτες κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τα πρώτα «σύννεφα», με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Θ. Πάγκαλο να φέρεται ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς της αρμόδιας υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη στην υπόθεση της «Cosco» και της απεργίας των λιμενεργατών στον Περαιά. Η διαφωνία δεν έγκειται φυσικά στην ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης, αφού όλα τα στελέχη συμφώνησαν ότι «δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας», προασπίζοντας την παράδοση του λιμανιού στη κινέζικη εταιρεία.

Παράλληλα, χτες εντελώς υποκριτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου ότι η κυβέρνηση θα λάβει «όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την επανάκτηση της δημόσιας περιουσίας από ανθρώπους στους οποίους δεν τους ανήκει», κρύβοντας από τον ελληνικό λαό ότι την παραχώρηση της έκτασης της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου την έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιλέγει τη βουλευτική έδρα στην περιφέρεια Αττικής, αφήνοντας εκτός Βουλής την Ελισάβετ Γράψα. Ενώ στις 7 του Οκτώβρη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη. Μέχρι στιγμής, η παραίτηση δεν έχει γίνει δεκτή. Η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Γενάρη.