ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαθητές πίνουν νερό - δηλητήριο

Σε 15 σχολεία τα παιδιά πίνουν νερό με αρσενικό, νιτρικά ιόντα και μαγγάνιο

Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009

Eurokinissi

Νερό - δηλητήριο επιβαρυμένο με αρσενικό, νιτρικά ιόντα και μαγγάνιο έως και 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια πίνουν, εν αγνοία τους, μαθητές σε 15 δημοτικά σχολεία εφτά περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα των Εργαστηρίων Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ σε δείγματα πόσιμου νερού που πάρθηκαν και αναλύθηκαν από βρύσες 32 σχολείων στους δήμους Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγ. Αθανασίου και Βασιλικών.

Συγκεκριμένα, σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (εμφανίστηκε σε δείγμα μέχρι και 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), σε οχτώ σχολεία περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο και σε δύο σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων.

Ολα αυτά τα χημικά στοιχεία όταν προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ικανά να προκαλέσουν δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά, αιμοποιητικά προβλήματα ακόμη και καρκινογενέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μαθητές του δήμου Χαλάστρας αρσενικό βρέθηκε μέχρι και στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, από τα δείγματα που εξετάστηκαν, το πόσιμο νερό προέρχεται από γεωτρήσεις. Η μόλυνση του νερού είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από αζωτούχα λιπάσματα, απορρίμματα ζώων, λύματα βιομηχανιών, από το έδαφος, από βόθρους, αστικά λύματα και οργανικά στερεά υλικά.

Το θέμα της ρύπανσης του νερού στη Θεσσαλονίκη (φαινόμενο που έχει εκδηλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στα Οινόφυτα και στην ευρύτερη περιοχή, στη Βοιωτία, στην Αττική) αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις εγκληματικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στον τομέα της διαχείρισης και διάθεσης των υδάτινων πόρων. Οπως, επίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και περιφερειακά. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής. Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους. Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής τους, με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Την κατάλληλη μέθοδο άρδευσης κατά καλλιέργεια, κ.λπ.