ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενιαίος αγώνας για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού

Πλατιά εξόρμηση χτες στον ΣΕΜΠΟ. Με τρεις νέες 24ωρες απεργίες συνεχίζουν οι εργαζόμενοι, την ώρα που η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ διαπραγματεύεται για φτιασιδώματα στη σύμβαση παραχώρησης

Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009

Από τη χτεσινή συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους στον ΣΕΜΠΟ του Ικονίου
Με τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που αρχίζουν από σήμερα και αποχή από την εργασία του Σαββατοκύριακου, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ΑΕ συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν από την 1η Οκτώβρη, ενάντια στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην κινεζική πολυεθνική COSCO. Χτες το πρωί, στο πλευρό των απεργών, στον ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το Νίκο Ξουράφη μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμα συνδικαλιστές από τα σωματεία εργοστασίων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, εκπρόσωποι των αγωνιστικών παρατάξεων στους οδηγούς φορτηγών, των ναυτιλιακών υπαλλήλων και άλλοι.

Συζητώντας με τους λιμενεργάτες, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που βαθαίνει με την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στις πολυεθνικές, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του λιμανιού. Αφορά τους εργαζόμενους του Πειραιά και συνολικά της χώρας, καθώς οι πολυεθνικές βάζουν στο χέρι τη μεγαλύτερη πύλη της χώρας, το εισαγωγικό και εξαγωγικό της εμπόριο. Ενώ απειλούνται με αφανισμό μια σειρά κλάδοι εργαζομένων, όπως αυτοί της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αφού οι πολυεθνικές θέλουν το χώρο της μάντρα για τα κοντέινερς, εκτελωνιστές, επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι.

Τους έφεραν απέναντι στις ευθύνες τους, απευθύνοντας το κάλεσμα να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Οπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, η οποία μοιράστηκε χέρι χέρι σε όλους τους εργαζόμενους, τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας «ενάντια στην αντεργατική πολιτική», απαιτώντας «την κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των σχεδίων ιδιωτικοποίησης με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τρόπο». Σε συντονισμό και κοινή δράση με τις ταξικές δυνάμεις, με τους εργαζόμενους καταρχήν του Πειραιά και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας να διεκδικήσουν «επαναφορά του ΟΛΠ κάτω από κρατικό έλεγχο, λιμάνια 100% αποκλειστικά δημόσια με προοπτική το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Συγκοινωνιών, για να γίνουν τα λιμάνια λαϊκή περιουσία, στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής με λαϊκή εξουσία».

Η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων των Λιμανιών και την Ενωση Λιμενεργατών, χτες το μεσημέρι, η πλειοψηφία αναγκάστηκε, κάτω από τις έντονες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, να αποφασίσει τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, το απόγευμα, στη συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται πλήρως την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τη σύμβαση παραχώρησης στην πολυεθνική. Ενώ για πρώτη φορά η πλειοψηφία, προκαλώντας σωρό ερωτημάτων, απέκλεισε από συνάντηση, τον εκπρόσωπο της αγωνιστικής παράταξης «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ είπε μεν ότι «δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα», όμως συνέχισε αναφέροντας ως διεκδίκηση της πλειοψηφίας: «Να αποσαφηνίσουμε την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι κατανοητό σε όλους και θα προσδίδει προς ποια κατεύθυνση θα πάει η επαναδιαπραγμάτευση». Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι ο «καυγάς» είναι για μερικά φτιασιδώματα στη σύμβαση παραχώρησης.