41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αρχή με τσιγγάνικα ηχο-χρώματα
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000

Σκηνή από την ταινία του Τόνι Γκάτλιφ «Vengo»
Το 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε χτες από τον Θόδωρο Πάγκαλο, παρουσία του πρωθυπουργού. Η τελετή άρχισε με χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του διευθυντή του Φεστιβάλ Μιχάλη Δημόπουλου. Ακολούθησε προβολή της ταινίας «Vengo» του Τόνι Γκατλίφ, παρουσία του σκηνοθέτη, που αφορά σε μια ιστορία εκδίκησης δύο οικογενειών τσιγγάνων στην Ανδαλουσία. Ταινία μουσικής πανδαισίας, έκρηξης χρωμάτων και μύησης στην τσιγγάνικη κουλτούρα.

Οι τσιγγάνικοι ήχοι της ταινίας ακούστηκαν και σε συναυλία που ακολούθησε στην Αποθήκη Γ` της Προβλήτας Α` στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές τους «Duende», συγκρότημα που παντρεύει την τσιγγάνικη μουσική με το φλαμένκο. Στη συναυλία συμμετείχε ο Διονύσης Τσακνής, αφού το τραγούδι του «Μπαλαμός», αλλά με στίχους του Τόνι Γκατλίφ, ακούγεται στην ταινία «Vengo».

Σήμερα στο «Ολύμπιον» θα προβληθούν οι ταινίες «Μια ασυνήθιστη κατάσταση» του Κριστιάν Πετζόλτ, «Χαμένος παράδεισος» του Θανάση Αντωνίου, η ταινία «Ενας κι ένας» του Νίκου Ζαπατίνα, με τους Γιώργο Κιμούλη και Νίκο Καλογερόπουλο σε ρόλους νεοελλήνων περιθωριακών, που παριστάνουν τους τρελούς για να «νικήσουν» το σύστημα.

Ενόψει της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ, χτες το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συνέχισε το «παιχνίδι» του προκατόχου του, με την κατάργηση αφ' ενός και τη δημιουργία αφ' ετέρου νέων πολιτιστικών θεσμών για τη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συστήσει την «Προβλήτα ΑΕ», μια ανώνυμη εταιρία που θα διαχειρίζεται τους πολιτιστικούς χώρους που δημιουργήθηκαν στις αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα κατήργησε ουσιαστικά το Μουσείο Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Ντιζάιν, ανακοινώνοντας ότι τα υλικά του πρώτου θα αξιοποιούνται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και των άλλων δύο από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο υπουργός, επιτιθέμενος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως «θα σκεφτεί αν θα δώσει του χρόνου χρήματα για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης», επειδή δεν πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Σχετικά με το νέο «εγχείρημα», την «Προβλήτα ΑΕ», ο Θ. Πάγκαλος κάλεσε τους φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης να πιέσουν τη διοίκηση του ΟΛΘ, ώστε να δοθούν προς χρήση οι συγκεκριμένοι χώροι της Προβλήτας Α, για τους οποίους έχουν δαπανηθεί 10,5 δισ. Και προειδοποίησε ότι αν, προηγουμένως, δε διασφαλιστεί πως οι χώροι αυτοί θα μείνουν έξω από τη διαδικασία μετοχοποίησης του ΟΛΘ, «δε θα υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το ΥΠΠΟ βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε άμεσα να ιδρυθούν, με ΠΔ, Τμήματα Κινηματογραφικής Θεωρίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ότι το ΥΠΠΟ προσανατολίζεται στην ίδρυση μιας αυτοτελούς Ακαδημίας Κινηματογράφου - Τηλεόρασης. Μιας ανώτατης σχολής, που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του ΥΠΠΟ και θα έχει έδρα την Αθήνα (πιθανόν στη Ν. Μάκρη).

Επιγραμματικά, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Δικτύου Κινηματογραφικών Οργανισμών ΝΑ Ευρώπης, το οποίο θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην ίδρυση Ταμείου για κοινές κινηματογραφικές παραγωγές Ελλάδας - Κύπρου. Σημείωσε πως στον προϋπολογισμό του 2001 προβλέπονται 3 δισ. για τον κινηματογράφο και επανέλαβε πως το ΥΠΠΟ θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τη διάθεση του 1,5% των ακαθαρίστων εσόδων των τηλεοπτικών καναλιών υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής. Φέτος λόγω της άρνησης των καναλιών να συμμορφωθούν, διαφεύγει από τον κινηματογράφο 1,2 δισ.