ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
«Είμαστε εργάτες και όχι εργολάβοι»

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία καθαριστριών που ζητούν αλλαγή της σχέσης εργασίας τους 

Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000

Από την κινητοποίηση των καθαριστριών
Με προκλητική αδιαφορία και υποσχεσιολογία αντιμετωπίστηκαν χτες από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, με σκοπό να καμφθεί η αγωνιστική διάθεσή τους ενάντια στο καθεστώς που τις έχει καταστήσει εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας.

Χτες, δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει τα Σωματεία Εργαζομένων Καθαριότητας Σχολείων, εργαζόμενες από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας - συνδιοργανώθηκε μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας - και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενες κατήγγειλαν χτες τη μεγάλη τρομοκρατία και τις απειλές που δέχτηκαν από διευθυντές σχολείων ώστε να μην απεργήσουν!

Τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι: Αλλαγή εργασιακού καθεστώτος, με μετατροπή των συμβάσεών τους από έργου σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Αναπροσαρμογή των αμοιβών τους σε ετήσια βάση και αυξήσεις 15% για το 2001. Ακόμη, αμοιβή για έντεκα μήνες και να πληρώνονται την αίθουσα με βάση το εμβαδόν της, καθώς και χορήγηση εκλογικού επιδόματος.

Με χαρακτηριστικά συνθήματα όπως: «Λεφτά για την παιδεία για καθαρά σχολεία», «είμαστε εργάτες και όχι εργολάβοι», «τα σχολεία όλα θα βρωμίσουνε, τα προβλήματά μας αν δε λύσουνε» και «θέλουμε συμβάσεις συλλογικές όχι κοροϊδίες καθημερινές» εκατοντάδες εργαζόμενες με πανό και σύμβολα μια σκούπα και ένα φαράσι, πορεύτηκαν μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου, Σύνταγμα στην οδό Μητροπόλεως έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αντιπροσωπεία τους μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Α. Τσουροπλή, ο οποίος «δεσμεύτηκε» - κάτι που είχε κάνει και πριν τέσσερις μήνες - ότι θα καταθέσει τα αιτήματα στον υπουργό και σε μία εβδομάδα θα κανονίσει συγκεκριμένη συνάντηση με τους υφυπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών. Στη συνέχεια οι εργαζόμενες έκαναν πορεία προς το υπουργείο Δημόσια Διοίκησης και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στη διευθύντρια του γραφείου της υπουργού.

Οι εργαζόμενες πάντως κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να δίνει υποσχέσεις αντί για λύσεις στα χρόνια προβλήματα και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε και οι καταγγελίες που έκαναν για το καθεστώς που εργάζονται με τις συμβάσεις έργου, αν και παρέχουν πάγια και εξαρτημένη εργασία, τις εξευτελιστικές αμοιβές των 40 και 50 χιλιάδων δρχ. το μήνα και τη μη χορήγηση επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας κ.ά