Παιδεία και Υγεία στα χέρια των ιδιωτών
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009

Motion Team

Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και οι γονείς τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σαρωτική επέλαση των ιδιωτών στο χώρο της Παιδείας
Η ενίσχυση της παρουσίας των ιδιωτών βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το χώρο της Παιδείας, όπως ξεκαθάρισε με τις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι στόχος είναι μια «Ανώτατη Εκπαίδευση με νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό. Στόχος να προσελκύει ξένους φοιτητές και να έχει έσοδα από τη διεθνή αυτή παρουσία αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

Αποκαλυπτικός ήταν όσον αφορά την έρευνα, τονίζοντας ότι «η συνολική επένδυση στην έρευνα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση της Παιδείας από τον προϋπολογισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέστηκε σε ασάφειες και γενικολογίες, λέγοντας ότι «εγγυόμαστε τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ» και πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την εξέλιξη, αξιοπρέπεια και το εισόδημα του εκπαιδευτικού λειτουργού».

Για το χώρο της Υγείας ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε δημαγωγικά για σύστημα Υγείας με «δημόσιο χαρακτήρα», προϊδεάζοντας για μεταφορά της ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας για «διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο». Επίσης, ανήγγειλε «προσλήψεις νέου προσωπικού» (έκανε λόγο για 3.000), χωρίς να πει κουβέντα για τις εργασιακές σχέσεις των νεοπροσλαμβανόμενων, την ώρα μάλιστα που οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, αφού τα κενά ξεπερνούν τις 25.000 χιλιάδες. Μίλησε παράλληλα για «καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακριβότερα φάρμακα και περικοπές σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.