ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ (ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ)
Το σχέδιο «Μπαλουχιστάν» στο προσκήνιο

Χτύπημα με στρατιωτικούς στόχους από ισλαμιστική οργάνωση

Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009

Εικόνες της ιρανικής τηλεόρασης από τον τόπο του μακελειού
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι Φρουροί της Επανάστασης και φύλαρχοι της ιρανικής επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν, αλλά και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής ήταν ο στόχος βομβιστών αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν, την Κυριακή το πρωί, σκορπώντας το θάνατο. Η ιρανική ηγεσία καταγγέλλει τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις ΗΠΑ και Βρετανία ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η σουνιτική οργάνωση «Τζουνταλάχ», που δραστηριοποιείται στην ιρανική επαρχία από το 2002.

Γεγονός είναι ότι η τεράστια περιοχή του Μπαλουχιστάν βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών εδώ και καιρό, καθώς, εκτός από το πλούσιο, ενεργειακά, υπέδαφός της, είναι και ο βασικός δρόμος «ενεργειακής» σύνδεσης μεταξύ Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας, που, ήδη, έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή ενός αγωγού, για τον οποίο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Κίνα. Ο ασφαλέστερος τρόπος διαρκούς ιμπεριαλιστικής παρέμβασης είναι γνωστός: Η υποδαύλιση εθνοτικών και άλλων διαφορών μεταξύ των χωρών που προαναφέρθηκαν, με γνωστότερα τα σχέδια περί ανεξάρτητου Μπαλουχιστάν, στο οποίο θα περιλαμβάνονται εδάφη του Πακιστάν, του Ιράν και του Αφγανιστάν.

Οργή και καταγγελίες από Τεχεράνη

Ενας ή περισσότεροι ήταν οι καμικάζι που ανατινάχτηκαν σε αθλητικό στάδιο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης με φυλάρχους της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν, με στόχο την «καλύτερη συνεργασία μεταξύ σιιτών - σουνιτών».

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Μεταξύ των νεκρών, έξι ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, από τα οποία ξεχωρίζουν ο διοικητής της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν και ο υπαρχηγός των χερσαίων δυνάμεών τους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, χθες, με ανακοίνωση σε ιστοσελίδα που συνήθως χρησιμοποιεί η «αλ Κάιντα», η οργάνωση «Τζουνταλάχ» (Στρατιώτες του Θεού), η οποία διατείνεται ότι «υπερασπίζεται τα δικαιώματα της σουνιτικής (μπαλουχικής) μειοψηφίας» της επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν από τις διακρίσεις της κεντρικής σιιτικής εξουσίας.

Μέχρι χθες, η Τεχεράνη κατηγορούσε την «Τζουνταλάχ» για διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα» και τους «Ταλιμπάν» και για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Η οργάνωση, με βάση τα ελάχιστα στοιχεία, φαίνεται να έχει επαφές με τις αυτονομιστικές ένοπλες οργανώσεις του πακιστανικού Μπαλουχιστάν, αλλά δεν έχει, μέχρι στιγμής, διατυπώσει αίτημα ανεξαρτητοποίησης. Και παλιότερα, η ιρανική ηγεσία είχε υπονοήσει ότι πίσω από την «Τζουνταλάχ» «κρύβονται δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του Ιράν».

Είναι, όμως, η πρώτη φορά, που η Τεχεράνη, διά του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι, εξαπολύει κατηγορίες κατά των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες προσάπτει ότι «τουλάχιστον μία μερίδα τους έχει επαφή με τα τρομοκρατικά στοιχεία». Επίσης, τόσο οι Αχμαντινετζάντ και Τζαφάρι, όσο και ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζάνι, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και Βρετανία ότι έχουν έμμεση ανάμειξη στη δράση της «Τζουνταλάχ». Ιρανική, δε, αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στο Πακιστάν, προκειμένου να παρουσιάσει «στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Την κατηγορηματική καταδίκη του εξέφρασε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό Πρόεδρο, ο Πακιστανός ομόλογός του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και επανέλαβε ότι επιθυμεί διαφύλαξη των καλών σχέσεων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Νιου Γιόρκερ», το 2008 (που είχε τότε διαψευστεί επισήμως), επί Μπους, το Κογκρέσο, μυστικά, ενέκρινε κονδύλι 400 εκατομμυρίων δολαρίων για ενίσχυση οργανώσεων, όπως η «Τζουνταλάχ». Πάντως, τώρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι, διαψεύδει διασυνδέσεις.

Ενα δεύτερο μεγάλο μέτωπο

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχιζόταν, χθες, η επιχείρηση των πακιστανικών δυνάμεων στην επαρχία του νοτίου Ουαζιριστάν, που άρχισε το Σάββατο και δηλώνεται ότι θα κρατήσει μήνες. Από τους διαρκείς βομβαρδισμούς ανακοινώνεται ότι έχουν σκοτωθεί εννιά στρατιώτες και 78 μαχητές «Ταλιμπάν». Ο αρχηγός του πακιστανικού ΓΕΣ, στρατηγός Αθάρ Αμπάς, αποκάλυψε ότι έχει γίνει συμφωνία με δύο πολεμάρχους της επαρχίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως κατά των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η τελευταία αυτή είδηση προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον. Πάντως, δε γνωστοποιήθηκε αν το ζήτημα συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχαν χθες με τον Αθάρ και τον Πακιστανό πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Ασία, Ντέιβιντ Πετρέους, και ο γερουσιαστής, Τζον Κέρι.

Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις εμπόλεμες ζώνες. Το βέβαιο είναι ότι, τις τελευταίες μέρες, εγκατέλειψαν τις εστίες τους 150.000 άμαχοι, ενώ άλλοι 350.000 είναι εγκλωβισμένοι και αναμένεται νέα μαζική έξοδος προσφύγων.