ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή για να βγουν παράνομες

Το «διευθυντικό δικαίωμα» ν' απολύει όποτε θέλει επικαλείται η εργοδοσία. Κινητοποίηση στις 10 π.μ., έξω απ' τα δικαστήρια, οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις

Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009

Η απεργιακή αναμέτρηση στην «Καριπίδης» (φωτ. από περιφρούρηση) δεν αφορά μόνο τους εργάτες του εργοστασίου
Εκδικάζεται σήμερα η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία της «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, όπως και κάθε άλλη με παρόμοια αιτήματα στο μέλλον, απειλώντας επιπλέον τη διοίκηση του ταξικού σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων με χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και προσωπική κράτηση 6 μηνών.

Απαντώντας στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας και καλώντας σε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους απεργούς, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και το ΠΑΜΕ καλούν σήμερα, στις 10 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων, προκειμένου να σταλθεί ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι εργάτες που μένουν με αποφασιστικότητα, αντοχή και αγωνιστικό πείσμα στις πύλες του εργοστασίου, δεν είναι μόνοι τους. Οτι κάθε μεθόδευση της εργοδοσίας για να «σπάσει» τον αγώνα τους θα πέσει στο κενό. Οτι η θετική έκβαση αυτής της πάλης αφορά τους εργαζόμενους και των άλλων κλάδων, εντάσσεται στην πάλη που η εργατική τάξη καλείται να δυναμώσει σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας αλλά και κάθε εργοδοτική μεθόδευση.

Η νέα αυτή εργοδοτική πρόκληση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από άνδρες των ΜΑΤ που με πλήρη εξάρτυση παρατάχθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, και κατόπιν εισαγγελικής εντολής έξω από το εργοστάσιο. Την ώρα που απέναντί τους οι εργάτες περιφρουρούσαν στην πύλη την κινητοποίησή τους, συνεχίζοντας τις κυλιόμενες απεργίες που άρχισαν στις 14 του Οκτώβρη, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση των δύο απολύσεων και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Προσπαθώντας να χτυπήσει την ενότητα και τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό τους σωματείο, η εργοδοσία επιδιώκει να στριμώξει τους εργαζόμενους με το χαρτί της κρίσης. Αναλαμβάνοντας δράση στην κατεύθυνση ποινικοποίησης του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργούν και γενικά της συνδικαλιστικής δράσης, σέρνει στα δικαστήρια εργαζόμενους και συνδικαλιστές επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη «ζημιά» και την «οικονομική εξόντωση» που προκαλεί η απεργία στην επιχείρηση. Αποθρασυμένη μάλιστα από την κυρίαρχη πολιτική υπερθεματίζει για τις απολύσεις των δύο εργαζομένων και αναφέρεται προκλητικά στο «διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη» να τους απολύσει. Επιχειρηματολογεί μάλιστα υποστηρίζοντας πως οι απολυμένοι δεν ήταν «αποδοτικοί και παραγωγικοί». Κι αυτό όταν στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας αναφέρεται ως αιτία των απολύσεων η κινητοποίηση των δύο εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους.