«ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ»
Εδιωξε εργαζόμενο που ζήτησε τα ένσημά του

Κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης έκανε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009

Μια πρώτη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία ήταν η χτεσινή κινητοποίηση
Σε δίωρο αποκλεισμό του πολυκαταστήματος «Νίκκο Μάρκετ» στο Παγκράτι, με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη εργαζόμενου, πατέρα ενός παιδιού, που απολύθηκε επειδή ζήτησε τα ένσημά του προχώρησε χτες το απόγευμα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το σωματείο κάλεσε σε αγώνα ενάντια στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αλυσίδα (έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 27 καταστήματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 7 στην Αθήνα), όπου όπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να εργάζονται ανασφάλιστοι και με τρίωρες συμβάσεις αν και απασχολούνται στην επιχείρηση για 8 ώρες.

Το σωματείο καταγγέλλει: Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με σύμβαση εργάτη για να μη δικαιούνται όσα προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, δηλαδή χωρίς τα προβλεπόμενα επιδόματα και χωρίς την αντίστοιχη αποζημίωση αν απολυθούν. Εργάζονται υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται. Πολλές φορές μάλιστα πληρώνουν από την τσέπη τους (!) ακόμα και τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται στην επιχείρηση (!!), όπως μαρκαδόροι, στιλό ακόμα και νάιλον τσάντες για να τοποθετήσουν οι πελάτες τα προϊόντα που αγοράζουν από το κατάστημα.

Η δυναμική κινητοποίηση του σωματείου θορύβησε την εργοδοσία καθώς ζήτησε να έχει συνάντηση σήμερα με τη διοίκηση του σωματείου. Το σωματείο διεκδικεί πέρα από την επαναπρόσληψη του απολυμένου, την εφαρμογή της ΣΣΕ των Εμποροϋπαλλήλων κτλ. Η εργοδοσία είχε δεσμευτεί και στο παρελθόν για ανάλογη συνάντηση, αλλά δεν εμφανίστηκε. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων ξεκαθάρισε πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν σε περίπτωση που δε βελτιωθούν δραστικά οι συνθήκες εργασίας.

Στο ίδιο κατάστημα, τον περασμένο Απρίλη, η εργοδοσία απέλυσε υπάλληλο που συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση και αναγκάστηκε μετά από παρέμβαση του ταξικού σωματείου να τον επαναπροσλάβει.