Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ
«Πακέτο» ελάχιστων παροχών και περικοπών

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009

Μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες είναι οι προωθούμενες ρυθμίσεις και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Το περίγραμμα ενός ελάχιστου πακέτου παροχών Υγείας, που θα είναι συνάρτηση της ασφαλιστικής κάλυψης και θα πληρώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ο πυρήνας του «ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις ανακοινώσεις της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννοκαπούλου, και της υφυπουργού, Φώφης Γεννηματά, στη χτεσινή συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους. Η υπουργός Υγείας αφού επανέλαβε τις προτεραιότητες που παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την Υγεία και αναφερόμενη στην ΠΦΥ είπε ότι θα ξεκινήσει «με την πλήρη αξιοποίηση όλων των φορέων που υπάρχουν σήμερα στο χώρο της ΠΦΥ» και στην προοπτική αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα έχει συνεργασία «και με το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τις αντίστοιχες υπηρεσίες που δίνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου πραγματικά να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη αυτού του συστήματος σε επίπεδο δήμου, σε επίπεδο γειτονιάς, με Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, 24ωρης εξυπηρέτησης της οικογένειας και του πολίτη». Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η «επιλογή οικογενειακού γιατρού» - χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι η εργασιακή σχέση του - και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, η οποία θα «βοηθήσει σημαντικά προκειμένου να έχουμε κι έναν εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και σε όλα τα επίπεδα τα οποία αφορούν τις υπηρεσίες Υγείας».

Δηλαδή, η κάρτα υγείας θα χρησιμοποιηθεί και ως μέσο περικοπών, που περιγράφονται με τον όρο «εξορθολογισμός των δαπανών». Μάλιστα, η υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του «Ρ» για το αν η κάρτα υγείας θα έχει ή όχι πιστωτικό όριο, όπως προέβλεπε σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Για το πακέτο υπηρεσιών Υγείας που προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός υπογράμμισε: «Αναφερόμαστε σε ένα πακέτο παροχών Υγείας οι οποίες θα είναι σε συνδυασμό φυσικά και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Θα είναι παροχές Υγείας που θα καλύπτουν όλο τον ελληνικό λαό για τα βασικά εκείνα στοιχεία που χρειάζεται για εξετάσεις κάθε χρόνο και για διάφορες άλλες παροχές Υγείας που φυσικά θα καθοριστούν και αυτές. Θα παρέχονται δωρεάν και μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων». Με άλλα λόγια, στη θέση των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών μπαίνει ένα πακέτο περικοπών για τα λαϊκά στρώματα.

Κατά τ' άλλα η υπουργός επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.000 προσλήψεις υγειονομικών πέραν των συνταξιοδοτήσεων το χρόνο, θα ρυθμιστούν τα χρέη των νοσοκομείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ με την καταβολή ενός μέρους μέχρι το τέλος του 2009 και ότι θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα πρότυπα.