«Οχι» στη συγκατοίκηση πανεπιστημίου και ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων!

Η ανάγκη επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οι μεθοδεύσεις πρυτανείας και εκπροσώπων του δικομματισμού

Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009

Αν και είναι από τα νεότερα «ηλικιακά» ιδρύματα το ΠΑΜΑΚ αντιμετωπίζει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με το συγχρωτισμό του με ΝΑΤΟικές δράσεις
Την απαράδεκτη και υποκριτική στάση των κομμάτων του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου, αποκαλύπτουν η Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, με ανακοίνωση - παρέμβαση που εξέδωσαν.

Η πρυτανεία που από το 1996 διεκδικεί επίλυση του κτιριακού προβλήματος του ΠΑΜΑΚ με την παραχώρηση των παλαιών εγκαταστάσεων του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, έφτασε να προτείνει να αναλάβει το κόστος (περίπου 50 εκ. ευρώ) ανακατασκευής όλων των κτιρίων του πρώην 424 για την από κοινού χρήση με το Στρατό (Γ' Σώμα Στρατού). Στόχος της πρυτανείας δεν είναι να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα στέγασης των δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ και να δημιουργήσει ανθρώπινο περιβάλλον για τους 10.000 φοιτητές του. Στόχος είναι η παραπέρα επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ, με την εγκατάσταση μιας σειράς ινστιτούτων και προγραμμάτων με δίδακτρα για ξένους φοιτητές. Συμπαραστάτη σε αυτήν την προσπάθεια έχει τον ελεγχόμενο από τις παρατάξεις του δικομματισμού Σύλλογο Φοιτητών, ο οποίος δηλώνει ότι «δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα να παραμένει κλειστός επί δύο και πλέον χρόνια ο τεράστιος αυτός χώρος του 424, χωρίς να χρησιμοποιείται από καμία άλλη δημόσια ή στρατιωτική υπηρεσία». Αλλά και πολλούς βουλευτές και εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που σπρώχνουν ώστε να ευδοκιμήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Στο φάκελο διεκδίκησης, η πρυτανεία προτείνει να αναλάβει την ανακαίνιση του παλαιού 424 και την αναβάθμιση του χώρου, με αξιοποίηση πόρων από το Δ' ΚΠΣ και τις Δημόσιες Επενδύσεις. Στο πλαίσιο της ανταποδοτικής αξιοποίησης, σχεδιάζει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις στο χώρο (Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας, Μουσείο Στρατιωτικής Ιατρικής) που δε θα καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Επίσης, να δημιουργήσει υπηρεσίες ανώτατης εκπαίδευσης προς τις Ενοπλες Δυνάμεις όπως: «Προπτυχιακές σπουδές εισαγωγικού κύκλου για στελέχη ΕΔ στα Τμήματα, οικονομικών, λογιστικής, χρηματοοικονομικής, οργάνωσης και διοίκησης, εφαρμοσμένης πληροφορικής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών σπουδών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε συναφή αντικείμενα (στρατηγικές σπουδές στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών. Αξιοποίηση συστημάτων τεχνογνωσίας τηλεκπαίδευσης του πανεπιστημίου. Χρήση αιθουσών και Αμφιθεάτρων του Ιδρύματος». Παράλληλα, στο χώρο σχεδιάζεται να δημιουργηθούν και κοιτώνες φιλοξενίας διερχόμενων στελεχών του στρατού.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των φοιτητών θα εξελίσσονται μαζί και αντάμα με τις «εκπαιδευτικές δραστηριότητες» και την «ανάπαυση» του στρατού.

Και όλα αυτά, ενώ είναι γνωστή η αναβάθμιση του Γ' Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό Στρατηγείο με αποθήκη βιολογικών, χημικών, πυρηνικών όπλων, κλπ.

Υποκριτική η στάση των κομμάτων του δικομματισμού και της πρυτανείας

Στην ανακοίνωσή τους, η Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, αναφέρουν:

«Τους προηγούμενους μήνες έγιναν μερικές καθαρά συμβολικές ενέργειες από τη ΔΑΠ με τον τίτλο του Συλλόγου Φοιτητών του Παν. Μακεδονίας και με τη συμμετοχή λίγων εργαζομένων, απαιτώντας την παραχώρηση χώρων του πρώην 424 ΓΣΝ για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών του πανεπιστημίου. Αυτές οι ενέργειες δημόσιων σχέσεων, όπως και ανάλογες τα προηγούμενα χρόνια, ούτε αντιμετωπίζουν σωστά το πρόβλημα αλλά ούτε και καταφέρνουν να το επιλύσουν.

Το Παν. Μακεδονίας αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα της άναρχης και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξής του όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και της εξάπλωσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (στις οποίες είναι πασίγνωστο ότι το Παν. Μακεδονίας πρωτοστατεί) που κατασπαταλούν χώρους και υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις ανακοινώσεις της πρυτανείας δηλώνεται ότι το κτιριακό πρόβλημα προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη του πανεπιστημίου και ιδιαίτερα από τα οκτώ προπτυχιακά τμήματα και τα δώδεκα μεταπτυχιακά προγράμματα. Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ τμήματα οργανώνουν δώδεκα μεταπτυχιακά από τα οποία τα έντεκα με δίδακτρα. Επίσης, είναι πασίγνωστες οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (ΚΕΚ, προγράμματα εξειδίκευσης) του πανεπιστημίου οι οποίες επίσης καταλαμβάνουν πολύτιμους χώρους. Γι' αυτό είναι πλέον συνηθισμένο το φαινόμενο να μην επαρκούν οι αίθουσες για εξετάσεις και να στοιβάζονται οι φοιτητές. Αλλά και στα μαθήματα, πολλές φορές, δε χωρούν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα και είτε κάθονται όρθιοι είτε φεύγουν.

Για την επίλυση του προβλήματος, η σημερινή δικομματική πρυτανεία του πανεπιστημίου - με επικεφαλής τους Ηλ. Κουσκουβέλη και Στ. Κατρανίδη - περιορίζεται σε επετειακές ενέργειες δημόσιων σχέσεων που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Επετειακά κάθε χρόνο (πριν τη ΔΕΘ) οργανώνεται κάποια φιέστα με τους βουλευτές του νομού όπου οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται θεατρικά για την επίλυση ενός προβλήματος που οι πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει. Ταυτόχρονα, η ΔΑΠ με το όνομα του συλλόγου φοιτητών (και με τη σύμπραξη της ΠΑΣΠ σαν φτωχού συγγενή) κάνει κάποια λιγόλεπτα κλεισίματα της Εγνατίας, ενώ η πρυτανεία κρεμά ένα πανό στην πρόσοψη του κτιρίου και εξαπολύει μπαράζ δημόσιων σχέσεων με δηλώσεις και ανακοινώσεις.

Ομως, η υποκρισία έχει και συνέχεια. Αυτό που διεκδικεί η πρυτανεία και ο συνδεόμενος με αυτή σύλλογος φοιτητών δεν αντιμετωπίζει το κτιριακό πρόβλημα του Παν. Μακεδονίας αλλά νομιμοποιεί τη διατήρηση του χώρου από τον Στρατό με δηλωμένες ΝΑΤΟικές προθέσεις. Συγκεκριμένα, στο φάκελο διεκδίκησης της πρυτανείας Κουσκουβέλη προτείνεται το πανεπιστήμιο να ανακατασκευάσει όλα τα κτίρια του 424 ΓΣΝ με κοινοτικά κονδύλια και να χρησιμοποιήσει το 50% των εγκαταστάσεών του, ενώ το υπόλοιπο να αξιοποιηθεί από το στρατό. Δηλαδή, το πανεπιστήμιο θα επωμισθεί μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ένα σημαντικό κόστος (υπολογίζεται σε 50.000.000 ευρώ) και ταυτόχρονα θα συνεταιριστεί στα ΝΑΤΟικά σχέδια για τους χώρους του 424 ΓΣΝ και του Γ' Σώματος Στρατού (ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, αποθήκη βιολογικών, χημικών, πυρηνικών όπλων, ξενοδοχειακός χώρος διερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού κ.λπ.). Μάλιστα, προτείνεται οι ανακατασκευασμένοι αυτοί χώροι να είναι εκτός πανεπιστημιακού ασύλου και ταυτόχρονα το πανεπιστήμιο να προσφέρει μία σειρά άλλες (ακαθόριστες) υπηρεσίες στο Στρατό. Δηλαδή, η σημερινή πρυτανεία διεκδικεί ουσιαστικά να πάρει συνεταιρικά το χώρο με το Στρατό και φυσικά να διατηρήσει και να αναβαθμίσει την παρουσία του τελευταίου.

Επιπλέον όμως, οι χώροι του 424 ΓΣΝ δε θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών, αλλά για τη στέγαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου. Οπως δηλώνεται ξεδιάντροπα θα χωροθετηθούν εκεί μία σειρά από ινστιτούτα (εργαστήριο μελέτης ανθρώπινου εγκεφάλου, ινστιτούτο εφαρμοσμένης έρευνας για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κέντρο διεθνούς πολιτικής και πολιτικής στην τεχνολογία, νέο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, παρατηρητήριο τιμών, κέντρο δημοσκοπήσεων) καθώς και προγράμματα για ξένους φοιτητές (με δίδακτρα, π.χ. διεθνές μεταπτυχιακό για τον τουρισμό) και όχι αίθουσες για τις ανάγκες των φοιτητών. Αποτελεί θράσος οι πολιτικές και πανεπιστημιακές δυνάμεις του δικομματισμού αφενός να κλαίγονται ότι δε χωρούν οι φοιτητές στις αίθουσες και από την άλλη οι όποιοι νέοι χώροι να πηγαίνουν για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σε αντίθεση με τις δικομματικές σκιαμαχίες και τα επιχειρηματικά παιχνίδια, το κτιριακό πρόβλημα του Παν. Μακεδονίας μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρέπει:

Η πρόταση του ΚΚΕ

Σε σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΑΚ στις αρχές του Σεπτέμβρη, για τη διεκδίκηση του 424, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα του προσωπικού και των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ οφείλει να είναι η οριστική λύση του προβλήματος, με την άμεση έναρξη των εργασιών οικοδόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Περαία, όπου υπάρχει έκταση. Ως άμεση και προσωρινή λύση ο βουλευτής υποστήριξε το αίτημα του ΠΑΜΑΚ για προσωρινή χρήση χώρων του 424, αλλά με την προοπτική οι χώροι του 424, του Γ' Σώματος Στρατού και της ΔΕΘ να μετατραπούν μελλοντικά σε ενιαίο χώρο πρασίνου, αναψυχής και διατηρητέων κτιρίων, και, φυσικά, να έχει μεταφερθεί και το ΠΑΜΑΚ στην Περαία. «Προϋπόθεση για να γίνει αυτό - σημείωσε τότε - είναι να απομακρυνθεί το Γ' Σώμα Στρατού, που σημαίνει ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, αποθήκη βιολογικών, χημικών, πυρηνικών όπλων».