ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ακριβά τα «ελλείμματα»
Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα αποθεματικά των Ταμείων
Πριν την ψήφιση του νόμου Πετραλιά η κυβέρνηση της ΝΔ τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους με τη Δαμόκλειο Σπάθη των ελλειμμάτων. Σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέβαζε ο Γ. Αλογοσκούφης το αναλογιστικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος οπλίζοντας τον αντιασφαλιστικό βραχίονα της κυβέρνησης. Τι έφερε όμως για τους εργαζόμενους αυτό το παραλήρημα περί «οικονομικής εξυγίανσης» του συστήματος;

Ο νόμος Πετραλιά τσαλάκωσε εργατικά δικαιώματα και οδήγησε σε:

1. Μείωση των επικουρικών συντάξεων από 20% έως και 69%.

2. Αύξηση του εργάσιμου βίου κατά 5 χρόνια (πάει στα 55), για τις εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά. Δηλαδή, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα των μανάδων ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη.

3. Αύξηση από 50 σε 100 των ελάχιστων ενσήμων που χρειάζονται για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

4. Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60, για όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας.

5. Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 55 στα 57, για όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας έχοντας εργαστεί στα ΒΑΕ τουλάχιστον 25 χρόνια.

6. Αύξηση της «ποινής» - του ποσοστού μείωσης των συντάξεων ανά χρόνο - από 4,5% σε 6%, για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

7. Αύξηση του ορίου ηλικίας και στις τρίτεκνες μητέρες από τα ειδικά Ταμεία, αφού εκτός από τα 20 χρόνια εργασίας πρέπει να έχουν συμπληρώσει και το 50ό έτος.

8. Για τις γυναίκες με 10.000 μέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ αυξάνεται κατά τρία χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 57 στα 60.

9. Παρακράτηση του 10% από τους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους των Ταμείων, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα προσφέρεται μέσα από την «αξιοποίηση» (βλ. τζόγος) ως ένα καλό κομπόδεμα για το κεφάλαιο και θα καλύπτει τρύπες που ανοίγει η πολιτική που στηρίζει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή.

10. Σαρωτικές συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις με μείωση παροχών, ειδικά στους κλάδους Υγείας.

Κινδυνολογία πριν από κάθε επίθεση

Το ίδιο τροπάρι είχε εκφωνηθεί εκ του προπαγανδιστικού άμβωνος και στους δύο προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Για αδυναμία καταβολής συντάξεων κινδυνολογούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992, πριν την ψήφιση του νόμου Σιούφα, για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του συστήματος» κινδυνολογούσε το 2002 και το ΠΑΣΟΚ πριν από το νόμο Ρέππα.

Την κινδυνολογία αυτή, που εκτόξευαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενοι από τον ΣΕΒ και τις γραφίδες τους στα μέσα των βαρώνων της πληροφόρησης, αλλά και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, πλήρωσαν και πάλι ακριβά οι εργαζόμενοι. Επιγραμματικά, με τον νόμο Σιούφα η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της πέτυχαν να:

Σήμερα οι συντάξεις των 500 και 600 ευρώ, πέραν της ευελιξίας και της απασχολησιμότητας, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής, είναι αποτέλεσμα και αυτού του εκτρώματος.

Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας την κυβερνητική σκυτάλη το 1994, όχι μόνο διατήρησε όλα τα αντεργατικά μέτρα της ΝΔ αλλά με το νόμο 3029/02 προχώρησε σε αλλαγές που καταργούν δικαιώματα και υπονομεύουν παραπέρα το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα με τον νόμο Ρέππα:

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το ΠΑΣΟΚ, στο σημερινό του πρόγραμμα και στις προεκλογικές του εξαγγελίες «πιάνει το νήμα» ακριβώς απ' αυτό το σημείο και προβάλλει το σύστημα των «Τριών Πυλώνων» ως το ασφαλιστικό μοντέλο του μέλλοντος. Η εξαγγελία της «βασικής σύνταξης» και της αντιστοιχίας του ύψους των συντάξιμων αποδοχών με όλο τον εργασιακό βίο, ανοίγει τον Καιάδα για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με:

1. Πολύ μικρή κύρια σύνταξη, στο ύψος προνοιακού επιδόματος.

2. Επαγγελματικά - συνταξιοδοτικά ταμεία σε ανταποδοτική - κεφαλαιοποιητική βάση (οι παροχές θα εξαρτώνται από την απόδοση της «επένδυσης» των εισφορών στο Χρηματιστήριο).

3. Ασφάλιση μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ποιοι λεηλάτησαν τα αποθεματικά

Με τα ίδια όπλα τρομοκρατεί και σήμερα τους εργαζόμενους η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η θεωρία της «καμένης γης», η «δραματική οικονομική κατάσταση» γίνεται και πάλι το όχημα της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Παγιώνει όλο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα της προηγούμενης δεκαπενταετίας και στρώνει το χαλί για να περπατήσει το «νέο μοντέλο».

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύ φόρο με τον «μπαμπούλα» των ελλειμμάτων. Ποιοι όμως δημιούργησαν τα ελλείμματα - στο βαθμό που αυτά υπάρχουν - στο ασφαλιστικό σύστημα; Οι μόνοι που δεν τα δημιούργησαν είναι οι εργαζόμενοι. Αυτοί πάντα, από το υστέρημά τους και όχι το περίσσευμα, κατέβαλαν τις εισφορές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές αυτές μόνο προς το ΙΚΑ, για το 2010 θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί είναι που πληρώνουν και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα γεράματά τους ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Και αυτοί που δεν πλήρωναν διαχρονικά ήταν και είναι το κράτος και η εργοδοσία. Είναι οι ίδιοι που όχι μόνο δεν πλήρωσαν αλλά και λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ποιον λοιπόν κοροϊδεύουν;

Αρκετά κράτησε το παραμύθι των «ελλειμμάτων». Το μόνο έλλειμμα που μπορούν να αναγνωρίσουν οι εργαζόμενοι είναι το έλλειμμα των δικαιωμάτων τους. Είναι οι εξευτελιστικές συντάξεις, οι κομμένες παροχές, η ακριβοπληρωμένη από την τσέπη τους Υγεία. Και η μόνη υποχρέωσή τους, να παλέψουν ανυποχώρητα για όσα τους στερούν, για όσα τους ανήκουν.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ