ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009

Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στον αγροτικό κόσμο ότι θα επιλύσει τα αγροτικά προβλήματα προσπαθεί η κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Ολα πάνε προς το χειρότερο για τους μικρομεσαίους αγρότες κι αυτή την «κατρακύλα» δεν πρόκειται να τη σταματήσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία κινείται στον ίδιο αντιαγροτικό ντορό που βάδισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα περσινά εξευτελιστικά επίπεδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πέφτουν ακόμα πιο κάτω, ενώ το ήδη υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξάνεται κι άλλο, οι ισχνές επιδοτήσεις πετσοκόβονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, να δέχεται διαρκώς ισχυρά πλήγματα και να συνεχίζεται ακόμα πιο μαζικά και πιο γρήγορα το ξεκλήρισμά τους.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τις υποσχέσεις που έδωσε επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θ' αντιμετωπίσει κάποια αγροτικά προβλήματα. Ομως, είναι ολοφάνερο, ότι αυτά δε λύνονται, ούτε με τα 280 εκατομμύρια ευρώ της ΕΕ σε παραγωγούς γάλακτος, για τα οποία δε διευκρινίστηκε, καν, πώς και πού θα δοθούν, ούτε με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 7% στο 11% και την αλλαγή τρόπου υπολογισμού της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, καθώς δε θα έχει το παραμικρό αντίκρισμα για τους μικροϊδιοκτήτες και μικροπαραγωγούς, ούτε με την ψηφιακή πιστοποίηση του ΟΣΔΕ.

Η προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται στην ανάπτυξη του αγώνα, που προϋποθέτει ανασύνταξη, ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με ουσιαστική και σταθερή λειτουργία των αγροτικών συλλόγων, δυνάμωμα της ΠΑΣΥ, που στο στόχαστρο θα έχει τη σύγκρουση και την ανατροπή της ΚΑΠ. Και, βεβαίως, απαιτείται ν' αγωνιστούν από κοινού με το ταξικό κίνημα της εργατικής τάξης και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, που θα μάχεται για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και την προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις. Αυτή την προοπτική προβάλλει το ΚΚΕ,υπογραμμίζοντας ότι η προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασής του είναι η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και η εφαρμογή της Λαϊκής Οικονομίας.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να διεκδικήσει: