Διαδήλωσαν μαζικά σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο πλευρό τους ταξικά συνδικάτα από διάφορους κλάδους

Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009

Η μαζικότητα και ο αγωνιστικός παλμός χαρακτήρισαν τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας
Προάγγελο των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που θα γίνουν στις 5 και 6 του Νοέμβρη αποτελεί η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εργαζομένων με stage σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΣΕΠΕ, ΝΑΤ, ΤΣΜΕΔΕ κ.α. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες ταξικών συνδικάτων από τις Τηλεπικοινωνίες, τους Ξενοδοχοϋπάλληλους, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τους Οικοδόμους, τις ταξικές δυνάμεις στο δημόσιο κτλ., που με την παρουσία τους ανέδειξαν την ανάγκη, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο ενάντια σε κάθε μορφής ελαστική απασχόληση. Ανάγκη που επιβεβαίωσαν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, σε αντιπροσωπεία των απεργών, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά και η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, όπου απλά ανακοινώθηκε ότι πάνω από 30.000 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο. Μοναδική «παραφωνία» ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης και ζήτησε τη μονιμοποίηση όλων.

Χτες, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από εκεί πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, όπου και παρέμειναν ως το μεσημέρι. Μαζικά και με αγωνιστικό παλμό οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν με συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», «Τα stage είναι σύγχρονη δουλεία». Περνώντας έξω από τα γραφεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ εξέφρασαν την οργή τους ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν στο ακέραιο την αντεργατική πολιτική, η οποία τους πετά στο δρόμο: «Στέλνουμε το μήνυμα στους εργατοπατέρες. Μας στήσανε στον τοίχο, μας ρίξανε και σφαίρες».

Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, που μιλώντας στους απεργούς εξέφρασε την έμπρακτη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μεταξύ άλλων ανέδειξε την ανάγκη για συσπείρωση, ενότητα και συντονισμό και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή γιατί «θα προσπαθήσουν να σας διαιρέσουν, να σας διασπάσουν». Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Κινητοποιήσεις έγιναν χτες και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι με stage πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της διήμερης αποχής που πραγματοποιούν.

Στη Λάρισα έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση έξω από το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, κ.ά. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και την περασμένη Τρίτη, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο.

Κινητοποίηση έγινε και στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Στο πλάι τους βρέθηκε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.