ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Επεσαν 9 πιλότοι μέσα στο 2000
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000

Ο ένατος, κατά σειρά, νεκρός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας για το έτος 2000 είναι ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Κακκαβάς, 30 ετών, που χτες βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος του τύπου F-16 συνετρίβη στον Παγασητικό Κόλπο, έξω από τη Ν.Αγχίαλο. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη της δεκαετίας για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς στη διάρκειά της έχουν πέσει 7 αεροσκάφη, παρασύροντας στο θάνατο 9 πιλότους 2 μαχητικά «Φάντομ», 2 βομβαρδιστικά Α7 (Corsair), 1 πυροσβεστικό «Canadair», 1 πυροσβεστικό «PZL» και το χτεσινό F-16). Είναι το πέμπτο στη σειρά F-16 που πέφτει μετά την ένταξή τους το 1989 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το μοιραίο F-16 είχε απογειωθεί χθες από την 111 ΠΜ, μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου της 330 Μοίρας Παντός Καιρού, για εκπαιδευτική πτήση που πρόβλεπε την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αγχιάλου, για να συντριβεί στις 11:45 στη θάλασσα λίγο μετά την εκτέλεση των βολών. Η πτώση συνέβη, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στη φάση της απαγκίστρωσης, δηλαδή όταν ο πιλότος επιχειρούσε να το ανεβάσει μετά την εκτέλεση της βολής από το ύψος 300 μέτρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο πιλότος δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης και να σωθεί, γιατί ακριβώς αυτό που συνέβη ήταν ακαριαίο, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα αίτια της συντριβής δεν πρέπει να αναζητηθούν στο ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης. Ετσι, διατυπώνονται δύο εκδοχές είτε ότι ο πιλότος έχασε τις αισθήσεις του, λόγω της μεγάλης επιτάχυνσης, είτε ότι έχασε τον προσανατολισμό του, συγχέοντας τον ουρανό με τη θάλασσα. Ο άτυχος υποσμηναγός Κ.Κακκαβάς καταγόταν από την Πάτρα, δεν είχε μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου, αφού τις 540 συνολικά ώρες πτήσης που είχε στο ενεργητικό του μόνο οι 120 ήταν στα F-16.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες

Με ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά τη νέα τραγωδία, η οποία έπληξε την Πολεμική Αεροπορία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλυπείται την οικογένεια του άτυχου υποσμηναγού Κ.Κακκαβά και επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση.

«Αλλοτε, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την επίκληση της "απώλειας ορίζοντα" και άλλοτε με την επίκληση άλλων υπαρκτών ή και ανύπαρκτων λόγων, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Αμυνας, επιχειρεί κάθε φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να πείσει για τις συνεχείς πτώσεις αεροσκαφών και τον τραγικό θάνατο τόσων πιλότων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και έρχεται να υπογραμμιστεί και πάλι με τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Κ.Κακκαβά, ως συνέπεια της πτώσης ενός ακόμα F-16: Ποιες είναι οι συνθήκες εκπαίδευσης των πιλότων; Ποιο είναι το επίπεδο συντήρησης των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας; Ποιες είναι γενικά οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας;

Σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση είναι υπόλογη και δικαίως θεωρούνται η ίδια και η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου ηθικοί αυτουργοί των δραματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε. Εχουν εγκληματικές ευθύνες».