ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Συνέχεια κινητοποιήσεων
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ
Στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουν να βαδίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, διαπιστώνοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης κάθε άλλο παρά σημαίνει αλλαγή πολιτικής.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «σύρθηκε», ουσιαστικά, μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, σε συνάντηση με τα σωματεία (αύριο το μεσημέρι), ενώ, την ίδια μέρα, με αφορμή τη συνάντηση, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ (11 πμ).

Ο ΣΕΚΑ διαπιστώνει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άλλαξε, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκτάκτων αρχαιολόγων παραμένουν άλυτα και συνεχώς διογκώνονται». «Ο περιορισμός του 24μηνου ακόμα ισχύει και στραγγαλίζει επαγγελματικά ακόμα περισσότερους συναδέλφους που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες συμβάσεων. Αρχαιολόγοι εργάζονται με θετικές δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, αλλά παραμένουν απλήρωτοι. Οι 30 θέσεις μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, είναι ελάχιστες μπροστά στις 600 κενές οργανικές θέσεις αρχαιολόγων στο ΥΠΠΟ. Οι προσλήψεις συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ, στο ΤΔΠΕΑΕ (σ.σ. Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων) και στο νέο Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζουν να γίνονται με αδιαφανείς τρόπους και διαδικασίες».

Καταγγέλλουν «τον εργασιακό μεσαίωνα, όπου έχουμε οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια με την παρατεταμένη ομηρία του 50% των εργαζομένων στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός» και απαιτούν: «Αμεση εξαίρεση των αρχαιολόγων από τις περιοριστικές διατάξεις του ΠΔ 164/2004 (24μηνο), καθώς αποτελεί ακύρωση επαγγελματικού δικαιώματος. Κατάργηση των προσλήψεων, με αδιαφανή τρόπο, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης (γραφείο υπουργού). Αμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια. Κατάργηση του καθεστώτος ομηρίας των εκτάκτων αρχαιολόγων και μετατροπή των συμβάσεων όσων εργαζομένων του ΥΠΠΟ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου. Αμεση εύρεση λύσης για την πληρωμή των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα».

Επίσης, θα συμμετέχουν και στην απεργία των συμβασιούχων και των απασχολουμένων με προγράμματα Stage, την Πέμπτη.

Αντιθέτως, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ δε συνοδεύει με κινητοποίηση την αυριανή συνάντηση, ανακοινώνοντας ότι «η στάση των εργαζομένων θα εξαρτηθεί και θα επαναπροσδιοριστεί από την εξέλιξη του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία».