ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Eξαγοράζoντας ... συμμάχους
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009

Η Κλίντον επί το έργον...
MΑΡΑΚΕΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις της, όπου σχεδόν αυτολεξεί υιοθέτησε τις θέσεις του Τελ Αβίβ για τον εποικισμό, προσπάθησε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η Χίλαρι Κλίντον. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας τις επαφές της με Αραβες ομολόγους της που δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους στο Μαρακές του Μαρόκου, επανέλαβε ότι «η Ουάσιγκτον είναι δεσμευμένη και αποφασισμένη στο στόχο της για επίτευξη οριστική συμφωνίας και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Προκειμένου, δε, να «πείσει» για τις «καλές προθέσεις» του Λευκού Οίκου, η Κλίντον μεταβαίνει, εκτός προγράμματος, σήμερα στο Κάιρο και προανήγγειλε «ως μια νέα αρχή», προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς Υεμένη και Ιορδανία, τα οποία, φυσικά, θα εντείνουν την εξάρτηση των δύο ηγεσιών στο άρμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Κατά τα άλλα, επέμεινε ότι θα πρέπει να επαναληφθούν άμεσα «οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και να βελτιωθούν οι ισραηλινο-αραβικές σχέσεις συνολικά», χωρίς, όμως, να ανακαλέσει την επίμαχη δήλωσή της, δηλαδή ότι «αν και ανεπαρκές, είναι ένα πρώτο βήμα η πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου να περιορίσει για λίγο τον εποικισμό».

Τον ισραηλινό εποικισμό καταδίκασε, λεκτικώς, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Εντούτοις, ο Μίλιμπαντ, από το Αμμάν, δεν προσέφερε καμία, επί του πρακτέου, λύση.

Το «γάντι» στον αραβικό κόσμο «πέταξε» χθες και ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Ντάνι Αγιαλόν υπογράμμισε ότι «εφόσον ενδιαφέρονται για την ειρήνη, θα πρέπει να εκπονήσουν ένα σχέδιο Μάρσαλ ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, αφού είναι κομβικός παράγοντας για την επίτευξη σταθερότητας».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, υποστράτηγος Αμος Γιαντλίν, υποστήριζε ότι η «Χαμάς» δοκίμασε, προσφάτως, επιτυχώς στη Μεσόγειο, ρουκέτα, ιρανικής προέλευσης, μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να φτάσει το Τελ Αβίβ. Η «Χαμάς» δε διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία.