ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Ενωμένοι στον αγώνα!»

Συγκέντρωση μεταναστών και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών από αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης έγινε χτες, με αφορμή τη διοργάνωση του Παγκόσμιο Φόρουμ για τη μετανάστευση

Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009

Στιγμιότυπο από την χτεσινή κινητοποίηση
Την ώρα που οι συμμετέχοντες στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη απεργάζονταν νέα σχέδια για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μεταναστών προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μετανάστες από αρκετές χώρες, διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας για τα δικαιώματά τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Νομιμοποίηση, νομιμοποίηση για όλους», ξεκίνησαν από την Ομόνοια, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μετανάστες, μέλη διοικήσεων ταξικών σωματείων και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, με κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών, για να καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της ΕΕ που καταδικάζει τους μετανάστες στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ μας οδηγεί σε αδιέξοδο και κρατική και εργοδοτική εκμετάλλευση. Απαιτούμε: Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Τώρα ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες», πορεύτηκαν στη Σταδίου, πέρασαν στη Βασιλίσσης Σοφίας και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αντιπροσωπεία από το ΠΑΜΕ και τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισκέφτηκε τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση και του κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ο υπουργός, παρά το γεγονός ότι μέλη της αντιπροσωπείας επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα των μεταναστών και την ανάγκη μέτρων για την ανακούφισή τους, δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Μάλιστα, όση ώρα η αντιπροσωπεία συνομιλούσε με τον Γ. Ραγκούση, εκπρόσωποι των μεταναστών, απευθυνόμενοι στο πλήθος των αστυνομικών που φρουρούσαν το υπουργείο, είπαν μεταξύ άλλων: «Την ώρα που εμείς πηγαίνουμε ή επιστρέφουμε από τη δουλειά εσείς οι αστυνομικοί μας σταματάτε και μας ζητάτε χαρτιά. Ομως τι χαρτιά να σας δείξουμε αφού δεν μας τα έχει δώσει όπως οφείλει το κράτος ώστε να τα έχουμε στα χέρια μας και να σας τα δείχνουμε;».

Οι μετανάστες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Την ίδια στιγμή μια δεύτερη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη επίσης από στελέχη του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης μετέβαινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να συναντηθεί με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε η αντιπροσωπεία, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει τον υπουργό και περίμεναν στην είσοδο για αρκετή ώρα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αρνήθηκε τελικά να τους δεχτεί προφασιζόμενος ότι δεν είναι στο υπουργείο.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία προς την Ομόνοια, με την Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, να σημειώνει απευθυνόμενη προς τους μετανάστες πως:

«Ελληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να είναι ενωμένοι. Χωρίς αγώνα δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Τα συμφέροντα των μονοπωλίων είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των μεταναστών. Το ΠΑΜΕ αντιπαλεύει τις πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που δημιουργούν τη φτώχεια, την ανεργία και συσσωρεύουν προβλήματα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, από όποια χώρα και αν προέρχονται. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα κοινά μας δικαιώματα».