ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Σε νέα φάση ο αγώνας του λαϊκού κινήματος
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ λαού και αντίδρασης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Μία εντελώς νέα πτυχή αρχίζει, βάσει τουλάχιστον των εξελίξεων όπως έχουν μέχρι στιγμής στην Ονδούρα: Το τελεσίγραφο του Εθνικού Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα έληξε τα μεσάνυχτα της 5ης Νοεμβρίου. Ως απάντηση ο πρόεδρος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών στην Ονδούρα, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, δήλωσε πως θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία δε θα συμμετέχει ο Μανουέλ Σελάγια!

Το τελεσίγραφο αφορούσε την άμεση αποδοχή της συμφωνίας εκ μέρους του Κογκρέσου, του πλήρους μέρους της συμφωνίας και ειδικά του πρώτου όρου, που ήταν η αποκατάσταση του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οργανώσεις και ο λαός είναι σε επιφυλακή και συναγερμό για να αρχίσουν οι ενέργειες που έχουν ήδη αποφασιστεί ούτως ώστε να μποϋκοταριστούν οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους να μην αναγνωριστεί, ενώ καλεί και τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσουν τις εκλογές. Ηδη χτες η Ομάδα του Ρίο ανακοίνωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και το πραξικόπημα στην Ονδούρα κανένα αποτέλεσμα των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 29 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να αναγνωριστεί.

Χτες, ο Μανουέλ Σελάγια δήλωσε πως η συμφωνία «απέτυχε» καθώς το χρονοδιάγραμμα εξέπνευσε και ειδικά μετά την ανακοίνωση από τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, της απόφασης σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Σελάγια επισήμανε επίσης, ότι δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 29ης Νοεμβρίου.

Οι επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες είναι άκρως επικίνδυνες για το λαϊκό κίνημα: Ο στρατός έχει παραταχθεί εκ νέου έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας ενώ με εντολές του στρατού οι τοπικές κοινότητες έχουν διαταχθεί να «καταγράψουν όλα τα στοιχεία των μελών της αντίστασης στις περιοχές τους» και να είναι σε άμεση ενημέρωση για να λάβουν μέτρα «αποτροπής του μποϋκοταρίσματος των εκλογών και της διαταραχής της εκλογικής διαδικασίας».