ΙΑΠΩΝΙΑ
Μαζική διαδήλωση κατά των αμερικάνικων βάσεων
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009

ΤΟΚΙΟ.--

Χιλιάδες κάτοικοι της νήσου Οκινάουα στην Ιαπωνία (που βρίσκεται η αμερικάνικη βάση με πάνω από 25.000 Αμερικανούς πεζοναύτες) διαδήλωσαν προχτές μαζικά σε κεντρικές περιοχές του νησιού απαιτώντας απ' την κυβέρνηση να μην ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και να μη συναινέσει στην οικοδόμηση νέας βάσης στο νησί.

Ο δήμαρχος του Γκινόουα, Γιοίτσι Ιχα, μιλώντας σε συγκέντρωση τουλάχιστον 22.000 πολιτών, κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιούκιο Χατογιάμα να διαμηνύσει στον Πρόεδρο Ομπάμα πως οι κάτοικοι του νησιού δε θέλουν άλλες αμερικάνικες βάσεις. «Το μέλλον της Οκινάουα ανήκει σε μας και εμείς, ο λαός του νησιού, πρέπει να αποφασίζει γι' αυτό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους Αμερικανούς να αποφασίζουν για μας» σημείωσε ο δήμαρχος προκαλώντας βροχή χειροκροτημάτων απ' το πλήθος των διαδηλωτών.

Σε ψήφισμά τους οι διαδηλωτές απαίτησαν το άμεσο κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Φουτένμα και τη μη αντικατάστασή της με άλλη ως το 2014 στην παράκτια περιοχή Νάγκο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Απαίτησαν δηλαδή, να μην εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας που είχε κάνει το 2006 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τάρο Ασο και προέβλεπε δημιουργία νέας βάσης και μεταφορά περίπου 8.000 Αμερικανών πεζοναυτών στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού με δαπάνες του Τόκιου.