ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φόβοι για νέο μακελειό
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μαίνεται
ΚΟΥΝΤΟΥΖ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε νέο μακελειό παραπέμπουν οι δηλώσεις του ΝΑΤΟ, για τις εκτελέσεις περισσότερων από 130 ανθρώπων, από τα κατοχικά και τα κυβερνητικά στρατεύματα του Αφγανιστάν, στην επαρχία Κουντούζ. Φυσικά, οι νεκροί αναφέρονται ως μαχητές των Ταλιμπάν και οι απώλειες παρουσιάζονται ως επιτυχία των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων. Ωστόσο, μόλις την περασμένη Τετάρτη κάτοικοι της Χελμάντ βγήκαν στους δρόμους με τις σορούς των νεκρών τους στα χέρια διαμαρτυρόμενοι για σφαγές 11 αμάχων κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, τη στιγμή που ο κατοχικός στρατός πανηγύριζε για ακόμα μία επιτυχία εναντίον των «Ταλιμπάν».

Σύμφωνα με τις εγκάθετες αφγανικές αρχές, οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Κουντούζ, που βρίσκεται στα βόρεια του Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκαν κατά την περασμένη βδομάδα και το αποτέλεσμα είναι υπέρ της κατοχής...

Αναστάτωση επικρατεί και στις φυλακές της Κανταχάρ, οι κρατούμενοι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης, το φαγητό, το νερό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τις κατοχικές δυνάμεις για το αγαθό των προθέσεών του να σταθεί αρωγός στα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, υποστηρίζοντας ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και κανείς υπουργός που θα αναλάβει στη νέα κυβέρνηση δε θα πρέπει να κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλα...

Στο Πακιστάν, συνεχίζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθεί να προχωρά τις επιθέσεις του εναντίον «ανταρτών των Ταλιμπάν», στις περιοχές του Νότιου Ουαζιριστάν, σύμφωνα με τις εντολές των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, τραγική παραμένει η κατάσταση στα σχολεία της χώρας,, αφού οι επιθέσεις «ισλαμιστών μαχητών» τείνουν να μετατραπούν σε καθημερινό φαινόμενο. Αρκετοί είναι οι γονείς που λόγω του φόβου των επιθέσεων επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία θεωρώντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.