Ο Σοσιαλισμός απέδειξε την ανωτερότητά του

Πλούσια συζήτηση χτες με αφορμή τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Ο Λένιν για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009

Ευκαιρία για μια πλούσια συζήτηση με σπουδαστές για το σοσιαλισμό, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες λυσσασμένου αντικομμουνισμού, η χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου με άρθρα του Λένιν «για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στα ΤΕΙ Πειραιά η ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και η ΟΠ ΤΕΙ της ΚΝΕ.

Το αμφιθέατρο γέμισε με παιδιά λαϊκών οικογενειών, που στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Το ενδιαφέρον για την πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση, αποτυπώθηκε τόσο στις πολλές ερωτήσεις - μεταξύ άλλων αφορούσαν τον κεντρικό σχεδιασμό, το ρόλο των συνδικάτων και του κράτους στο σοσιαλισμό κ.ά. - όσο και στα πολλά μαρξιστικά βιβλία που διακινήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ο Κ. Παπασταύρου, μιλώντας για την έκδοση «Ο Λένιν για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση», σημείωσε ότι εντάσσεται σε μια σειρά από εκδόσεις της ΣΕ, που στόχο έχουν να συμβάλουν στη μελέτη για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα. Στην έκδοση περιλαμβάνονται με χρονολογική σειρά έργα του Λένιν από τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης μέχρι το θάνατό του κι αφορούν θέματα οικονομικής οικοδόμησης, λειτουργίας του εργατικού κράτους, του ρόλου του κόμματος κ.ά.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, εκατοντάδες σπουδαστές παρακολούθησαν την παρουσίαση και συμμετείχαν στη συζήτηση. Στο βήμα ο Κ. Παπασταύρου
«Ο σοσιαλισμός στον 20ό αιώνα δικαιώθηκε γιατί απέδειξε στην πράξη ότι είναι ανώτερο σύστημα από τον καπιταλισμό», υπογράμμισε ο ομιλητής. Αυτή η ανωτερότητα αποδεικνύεται με τα μεγάλα επιτεύγματα στην ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά. Από το ότι μετέτρεψε χώρες με καθυστερημένη οικονομική ανάπτυξη σε βιομηχανικά ανεπτυγμένες και τράβηξε στην πολιτική δράση εκατομμύρια μαζών.

Ποιος δρόμος ανάπτυξης;

Ο ομιλητής τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως σήμερα δεν μπορεί τίποτα να απαντηθεί ολοκληρωμένα εάν δεν απαντάει στο ερώτημα «ποιος δρόμος ανάπτυξης;». Για τα μονοπώλια ή για το λαό; Είπε χαρακτηριστικά: «Ας πάρουμε ένα παράδειγμα σήμερα που χιλιάδες άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι αντιμετωπίζουμε οξυμένο πρόβλημα στέγασης και την ίδια στιγμή χιλιάδες σπίτια μένουν απούλητα. Αυτό είναι παράδειγμα της εκδήλωσης της αντίθεσης ανάμεσα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και στην καπιταλιστική αξιοποίησή τους».

Συνέχισε λέγοντας πως μόνο αν λυθεί αυτή η αντίφαση, μπορούν οι παραγωγικές δυνάμεις να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες. Πρέπει δηλαδή η οικονομία να σχεδιάζεται κεντρικά για όλους τους κλάδους και κριτήριο να είναι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα εξαλειφθεί η αγορά, που αυθόρμητα καθορίζει ποιος δουλεύει, με πόσο μισθό, τι, πού και πόσο θα παράγεται κλπ. Θα αντιμετωπιστεί η αναρχία στην παραγωγή, θα σχεδιαστεί η κατανομή του εργατικού δυναμικού. Θα αναπτυχθούν κλάδοι της παραγωγής που σήμερα μαραζώνουν γιατί δεν είναι παραγωγικοί για το κεφάλαιο και θα κλείσουν κλάδοι που σπαταλούν εργατικό δυναμικό χωρίς να καλύπτουν λαϊκές ανάγκες (π.χ. καζίνο). Ετσι θα αντιμετωπιστεί και η ανεργία.

Μιλώντας για την κλιμακούμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία και την προσπάθεια να χτυπηθεί η στρατηγική του ΚΚΕ, ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι οι εκφραστές του κεφαλαίου έχουν ενοχληθεί από τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος, γι' αυτό προσπαθούν να τις λοιδορήσουν. Ενώ συνολικά η αντικομμουνιστική - τόνισε - υστερία έχει και προληπτικό χαρακτήρα καθώς σήμερα η πρόσκαιρη δυνατότητα του καπιταλισμού να εμφανιστεί ως το νέο, το σύγχρονο, το προοδευτικό δεν έχει τόση ισχύ όπως το 1989.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Β. Ι. Λένιν: «Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» (2013-10-20 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις μέσα στο Νοέμβρη (2009-11-03 00:00:00.0)
Για τη διάδοση και αξιοποίησή της (2009-07-19 00:00:00.0)
Σοσιαλισμός, το πρώτο βήμα για την αταξική κομμουνιστική κοινωνία (2009-03-19 00:00:00.0)
Για την αντιπαράθεση με τα οπορτουνιστικά ρεύματα στο ΚΚ της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες 1920 και 1930 (2009-03-01 00:00:00.0)
Θεωρητικά ζητήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης για τη δικτατορία του προλεταριάτου (2008-09-21 00:00:00.0)