Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Δυναμώνουν την επίθεση στο όνομα μιας κάλπικης ισότητας

Η κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση βαθαίνει τη γυναικεία ανισοτιμία, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ

Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009

«Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα την ισότητα των φύλων, εξισώνει και στο Δημόσιο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Οι εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενες αντιασφαλιστικές πολιτικές από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συναποφασίζονται στην ΕΕ, είτε αναφέρονται ως "μεταρρυθμίσεις" είτε ως "εκσυγχρονισμοί", έχουν ως αποτέλεσμα το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών και προνοιακών δικαιωμάτων (νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά).

Στόχος να απαλλάξουν το κράτος από δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και να παραχωρήσουν στους εργοδότες μεγαλύτερο πεδίο για την επιχειρηματική τους δράση και κερδοφορία.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό για τα νέα χειρότερα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα (ίδρυση επαγγελματικών, δηλαδή ιδιωτικών ταμείων, με αρνητικές επιπτώσεις για όλους).

Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και της βιολογικής διαφοράς των γυναικών. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση των κοινωνικών και οικογενειακών βαρών που επωμίζονται οι εργαζόμενες γυναίκες στα πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταβιβάζει συνεχώς κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες τους.

Η πενταετής διαφορά είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται, όπου η ανεργία και η μερική απασχόληση των γυναικών και των νέων θερίζουν.

Παρ' όλα αυτά, η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με αυτά των ανδρών στα 65 χρόνια έχει ήδη νομοθετηθεί στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο για τις γυναίκες που προσελήφθησαν μετά το 1993. Τώρα ήρθε η σειρά των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο που εργάζονται και πριν το 1993. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει το πόσο αναγκαίος είναι ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων γυναικών, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, με το ταξικό εργατικό και γενικότερα το ριζοσπαστικό κίνημα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών.

Ολες οι εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αυτοαπασχολούμενες στην πόλη και στο χωριό πρέπει να ξεσηκωθούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Να απαιτήσουν:

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να αντισταθούν στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα και να αγωνιστούν για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους».