ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τα Τρίκαλα έστειλαν το πρώτο μήνυμα

Η χτεσινή αγωνιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, αφετηρία των νέων αγροτικών αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών στα Τρίκαλα
Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα της αναγνωρίσουν «περίοδο χάριτος» και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής, που κι αυτή, όπως οι προηγούμενες, θα εφαρμόσει, έστειλαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση - την πρώτη αγροτική αγωνιστική αντίδραση μετά τις τελευταίες εκλογές - οι μικρομεσαίοι αγρότες των Τρικάλων. Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, «Η Ανοιξη», αποτέλεσε μια «κραυγή διαμαρτυρίας» για τη συνεχή όξυνση των αγροτικών προβλημάτων και, ταυτόχρονα, μια «σαφή καταγγελία» της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κατέγραψε τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική, σημειώνοντας ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συρρικνώνεται λόγω των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, των αθρόων εισαγωγών, των χαμηλών επιδοτήσεων και του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Κι ενώ η φτώχεια μέσα στον αγροτικό κόσμο πλαταίνει και βαθαίνει και χιλιάδες μικροκληρούχοι ξεκληρίζονται, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές αυξάνουν τα πλούτη τους, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Ο ομιλητής έκανε σαφές ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις και δεν «τσιμπούν» στα «ψίχουλα» που τους τάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να «ξεγελάσει την πείνα τους», να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, να τιθασεύσει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα, προβάλλοντας τις ουσιαστικές διεκδικήσεις τους για:

Να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς καλούνται τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μικροί επιχειρηματίες, μικρέμποροι - αντιλαμβανόμενοι ότι τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά, τα συμφέροντά τους κοινά, ο αντίπαλός τους κοινός, άρα κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας τους. Στη χτεσινή συγκέντρωση μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς έστειλαν το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος ΕΒΕ Φαρκαδόνας κι άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής. Παραβρέθηκε ο Αχ. Κανταρτζής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.