36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αγωνιστικός εορτασμός σε όλη τη χώρα

Δυναμικές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, στην Πάτρα και τη Στερεά Ελλάδα

Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009

Στιγμιότυπο από τη Λάρισα
Με μεγάλες συγκεντρώσεις και αντιιμπεριαλιστικές πορείες τίμησαν σε όλη την Ελλάδα ο λαός και η νεολαία την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι Θεσσαλοί διαμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες στο δρόμο που «χάραξε» ο Νοέμβρης του '73. Δυναμική σε όγκο και έντονη σε παλμό ήταν η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Λάρισα. Εργαζόμενοι, νέοι, αγρότες, συνταξιούχοι συμμετείχαν δυναμικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί είχαν καταφτάσει με πορείες φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές, που είχαν προσυγκεντρωθεί έξω από το 1ο Λύκειο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Φοιτητών - Σπουδαστών και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ). Με κόκκινες σημαίες και συνθήματα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου και οι νέοι της ΚΝΕ, από την προσυγκέντρωση στην πλατεία Εβραίων. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τ. Καφρίτσας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Φοιτητών Σπουδαστών και του ΣΑΣΛ. Ακολούθησε η μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην πλατεία Νομαρχίας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Μεγάλη ήταν και η αντιιμπεριαλιστική πορεία στο Βόλο, που ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου και κατέληξε στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου. Εργαζόμενοι και νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών με τη δυναμική συμμετοχή τους έστειλαν ηχηρό μήνυμα πάλης για τη δικαίωση των οραμάτων και των ιδανικών του Πολυτεχνείου. Συνθήματα όπως «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ήταν αυτά που κυριάρχησαν στην πορεία.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, απ' όπου ξεκίνησε η μαχητική πορεία, με μπροστάρηδες τα αγωνιζόμενα νιάτα, που «δήλωσαν» με την παρουσία τους την απόφασή τους να πορευτούν στο δρόμο της ανυπακοής και της απειθαρχίας για την προοπτική και το μέλλον τους.

Στην Καρδίτσα, η αντιιμπεριαλιστική πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και συνεχίστηκε με δυναμισμό και έντονο αγωνιστικό παλμό στους κεντρικούς δρόμους.

Το σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και την ΕΕ» κυριάρχησε στην ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση και πορεία που έκαναν εργαζόμενοι και νεολαία στην Πάτρα τιμώντας αγωνιστικά την επέτειο του ξεσηκωμού. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, φοιτητικών συλλόγων, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και της επιτροπής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν στο Παράρτημα, από όπου ξεκίνησε το 1973 η εξέγερση των φοιτητών στην Πάτρα. Ακολούθησε πορεία, η οποία πέρασε από το βρετανικό προξενείο με ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και με το σύνθημα «Οργάνωση, αγώνας, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», να αντηχεί στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις και πορείες για την 36η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου έγιναν επίσης στην Κόρινθο, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Μαζικές και δυναμικές με έντονο το αντιιμπεριαλιστικό στοιχείο ήταν οι εκδηλώσεις σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά και Αμφισσα, όπου στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν ιδιαίτερα έντονη η συμμετοχή της νεολαίας, των εργαζομένων, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Μετά τις συγκεντρώσεις έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.