ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Η ανάγκη για σταθερή εργασία τούς έβγαλε ξανά στους δρόμους

Σε Αθήνα και άλλες πόλεις διαδήλωσαν χτες απεργοί συμβασιούχοι

Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών στην Αθήνα
«Μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία, οι συμβάσεις είναι μία ομηρία». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες συμβασιούχοι στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης.

Με πανό που σημείωνε «Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις - καμιά απόλυση» η Παναττική Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων στους ΟΤΑ πορεύτηκε από την προσυγκέντρωση της Ομόνοιας στα Προπύλαια από όπου η απεργιακή διαδήλωση κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών Ντίνο Ρόβλια, ο τελευταίος δήλωσε αναρμόδιος, ενώ - στη συνέχεια - ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει τα προβλήματά τους. Στάση που προκάλεσε την οργή των απεργών και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στη Βασιλίσσης Σοφίας. Ενώ σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβασιούχων Εργου και Ορισμένου Χρόνου αποφασίστηκε συνέχιση του αγώνα και νέα απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Κώστας Ζιώγας. Σε δηλώσεις του τόνισε πως το ΚΚΕ στηρίζει το «δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη, σταθερή δουλειά, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς μοριοδότηση, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, απαιτώντας παράλληλα την πλήρη κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όλων αυτών των άθλιων εργασιακών καθεστώτων stage, δουλειά με το μπλοκάκι, μερική απασχόληση. Και παράλληλα, καλούμε τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 24 του Νοέμβρη». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αλλά και αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Στην επαρχία

Πορεία έκαναν χτες και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις και προγράμματα stage της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό τους βρέθηκε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Η υποκρισία όσων ευθύνονται για την ομηρία των χιλιάδων αυτών εργαζομένων αναδείχτηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν κατηγορίες για να κρύψει καθένας τις δικές του ευθύνες. Το αποκορύφωμα της υποκριτικής αυτής στιχομυθίας ήταν η στιγμή που ο νομάρχης δήλωσε: «Κάποιοι θεώρησαν ότι τα παιδιά αυτά είναι λαθρεπιβάτες. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τους έβαλαν σε ομηρία, τους εκμεταλλεύτηκαν!!». Βέβαια όταν ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Μιχάλης Σπυριδάκης κατέθεσε ψήφισμα για τη μονιμοποίηση όσων δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης και την κατάργηση όλων των μορφών σύγχρονου δουλεμπορίου, οι άλλες παρατάξεις την απέρριψαν.

Στη Λάρισα έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Τρικάλων κήρυξε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα όλων των συμβασιούχων οι οποίοι σε γενική συνέλευση συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.